Letušky a stevardi ČSA budou stávkovat ve čtvrtek. Vedení chce soudní zákaz

Letušky a stevardi ČSA se rozhodli stávkovat. Nelíbí se jim úsporné plány vedení, které chce propustit přes 300 zaměstnanců. Podle informací Radiožurnálu půjdou stevardi do stávky příští čtvrtek 30. října. Podrobnosti Odborová organizace posádek letadel zatím tají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSA

ČSA | Foto: Tomáš Adamec

Odbory, které zastupují právě letušky a stevardy, chtěly po předsednictvu Českých aerolinií splnění třech požadavků. Znamenaly by záchranu asi 40 pracovních míst.

„Předsednictvo nám sdělilo, že nejsou ochotni je (požadavky odborářů, pozn. red.) akceptovat, takže pro nás je v tuto chvíli situace jednoznačná – připravujeme stávku,“ vysvětluje předsedkyně odborové organizace posádek letadel Petra Posová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letušky a stevardi ČSA budou ve čtvrtek stávkovat. O tématu natáčela Veronika Hlaváčová

Aerolinky mají teď skoro 400 stevardů. Kolik lidí z ČSA se do chystané stávky celkově zapojí, zatím Posová nechce odhadovat:

„Stevardi, ať už jsou v režimu propouštěných, nebo nepropouštěných, si to odhlasovali. Ale myslím si, že tam bude plno lidí navíc.“

Podle odborů tak stávka rozhodně zasáhne letecký provoz. Vedení ČSA si to nemyslí. Společnost se obrátila na soud a doufá, že stávku na základě předběžného opatření zakáže. Pokud ne, České aerolinie využijí podle mluvčího Daniela Šabíka zvláštní režim:

„České aerolinie mají připravené postupy, které společnosti umožní plánovat a řídit nasazování posádek podle krizového scénáře. Všechny lety Českých aerolinií budou nadále standardně vypravovány dle platného letového řádu.“

České aerolinie chtějí v rámci úspor propustit 77 pilotů, 66 administrativních pracovníků a více než 170 letušek a stevardů. V současné době ČSA zaměstnávají 230 pilotů, téměř 270 administrativních pracovníků a téměř 400 palubních průvodčích. Vloni ČSA vykázaly ztrátu 922 milionů korun.

Propouštění souvisí s požadavkem od minoritního vlastníka ČSA Korean Air. Ten přistoupil na plán, podle kterého akcionáři podpoří ztrátové České aerolinie finanční injekcí. Podmínkou je ale právě restrukturalizace - snižování mezd a snižování počtu zaměstnanců. Počítá s tím i státem vlastněný Český aeroholding, který má skoro 54 procentní podíl.

„Jsme připraveni tento návrh podpořit,“ říká mluvčí Českého aeroholdingu Jakub Puchalský.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme