Masivní únik dokumentů o daňových rájích zmiňuje desítky politiků

Desítky prominentních politiků a byznysmenů z řady světových zemí prý ukrývají své bohatství v daňových rájích, aby předešli jeho zdanění úřady svých vlastních států. Vyplývá to z dokumentů uniklých z právní firmy Mossack Fonseca, jejichž část dnes zveřejnilo několik předních světových médií. Podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku je mezi nimi i 283 Čechů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: zdroj: Flickr.com, Creativ Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic

Německý deník Süddeutsche Zeitung získal dokumenty z anonymního zdroje a sdílel je s Mezinárodním sdružením investigativních novinářů (ICIJ) a s více než stovkou médií v 78 zemích.

Dokumenty podle BBC dokládají, jak v Panamě sídlící poradenská firma Mossack Fonseca svým klientům pomáhala, aby se co nejefektivněji vyhnuli placení daní či legalizovali zisky z nelegální činnosti.

Několik milionů uniklých dokumentů označovaných jako Panama Papers pochází z interních záznamů firmy Mossack Fonseca a týkají se období 1977 až 2015. Podle Mezinárodního sdružení investigativních novinářů (ICIJ) se v nich vyskytují jména 12 nynějších a bývalých světových lídrů a 128 dalších světových politiků. Podle šéfa ICIJ jde o popis každodenní činnosti společnosti během téměř 40 let jejího fungování.

V dokumentech je údajně i desítka národních lídrů včetně ukrajinského prezidenta Petra Porošenka či členů čínského politbyra. Podle BBC jsou mezi klienty firmy ukrývajícími svůj majetek v daňových rájích například i pákistánský premiér Naváz Šaríf či premiér Islandu Sigmundur Davíd Gunnlaugsson.

Dokumenty rovněž popisují schéma masivního praní špinavých peněz, na němž se údajně podílí ruská banka Rossija a údajně sahá až k prezidentu Vladimiru Putinovi. Peníze z banky, která je terčem sankcí EU i Spojených států, jsou podle uniklých záznamů vyváděny do offshore společností, z nichž několik vlastní Putinův blízký přítel, violoncellista Sejgej Roldugin.

Ten si oficiálně vydělává stovky milionů dolarů, podle dokumentů panamské společnosti je však pouze nastrčenou figurou „chránící identitu a soukromí skutečného vlastníka profitujícího z firmy“.

Firma zakládání offshore společností nepopírá, podle jejích podílníků však neslouží k nelegálním činnostem, jako jsou daňové úniky, praní špinavých peněz či obchod se zbraněmi.

Mezi Čechy prý figurují i Kellner nebo Krejčíř

Podle britského deníku The Guardian jde o únik většího množství dokumentů, než v roce 2010 zveřejnil portál WikiLeaks nebo před třemi lety spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden. Novináři informace analyzovali a ověřovali více než rok.

Na projektu se podílelo i České centrum pro investigativní žurnalistiku. Podle jeho dnešního sdělení se k českým klientům firmy vztahuje přes 250 tisíc dokumentů. Jde o zakládací listiny, akcie a certifikáty, stejně jako o e-mailovou komunikaci nebo komentáře ke smlouvám.

Přehrát

00:00 / 00:00

O masivním úniku dokumentů firmy Mossack Fonseca mluvil novinář Ondřej Kundra z časopisu Respekt

Čechů, kteří drží akcie jedné nebo více offshore firem zřízených společností Mossack Fonseca, je údajně 283. Nejčastěji jsou tyto firmy pro Čechy zřízeny na Seychelách, kde jich je prý přes 800. Podle informací centra pak následují Britské Panenské ostrovy, Bahamy, Panama nebo ostrov Samoa.

„V dokumentech Panama Papers se nachází skupina velmi bohatých českých podnikatelů, jejichž jmění a obchodní impéria jsou do značné míry založené na kuponové privatizaci,“ uvádí České centrum pro investigativní žurnalistiku.

Jde například o nejbohatšího Čecha Petra Kellnera nebo podnikatele a miliardáře Daniela Křetínského. V databázi dokumentů lze podle centra dohledat rovněž několik osob spojovaných se solárním byznysem nebo jméno uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, který byl v Česku odsouzen na 10,5 roku za krácení daně, podvod a další trestné činy.

Daňové ráje | Foto: Michal Jindra

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme