Ministerstvo dopravy musí informovat řidiče o každém bodu, rozhodl soud

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu zásadně změní informovanost v bodovém systému řidičů. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny. Od příštího roku musí úředníci automaticky informovat řidiče o tom, že do jejich karty nějaké body přibyly. Ministerstvo dopravy zareagovalo a už připravuje potřebnou legislativu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silniční kontrola (ilustrační foto)

Silniční kontrola (ilustrační foto) | Foto: Petr Gřes

Mluvčí Nejvyššího správního soudu Josef Baxa dnes Hospodářským novinám řekl, že každý bod v kartě řidiče je trestem, a nikoliv administrativním opatřením, a řidič by měl o každém bodu vědět.

Soud už své rozhodnutí poslal na ministerstvo dopravy. Úředníci by tak od příštího roku měli automaticky do pěti dnů informovat řidiče o každém záznamu v jeho kartě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo dopravy musí informovat řidiče o každém bodu, rozhodl soud. Podrobnosti zjišťoval Luděk Hubáček

Po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu se sešel na ministerstvu tým právníků. Zatím je ve hře několik variant, jak obodované řidiče informovat. Podle mluvčího ministerstva Zdeňka Neusara by se řidiči mohli dozvědět aktuální stav v kartě až po zisku více bodů.

„Aktuálně to ještě není dořešeno. Vypadá to tak, že bychom je informovali v okamžiku šesti bodů a potom v okamžiku dvanácti bodů, kdy by byli vlastně vybodovaní,“ řekl Českému rozhlasu Neusar.

Úřad se obává nárůstu administrativy

Nejvyšší správní soud ale rozhodl, že by úřady měly řidiče informovat o každém bodu. Mluvčí ministerstva nevylučuje ani tuto variantu, obává se ale, že by to znamenalo nárůst administrativy.

„Bodů je opravdu velké množství, a kdyby měly u každého informovat, tak budou zavaleny papíry. Takže nebude jednoduché to zvládnout a nevylučujeme, že by mohlo dojít k navýšení úředníků a podobně,“ dodal.

Dosavadní systém řidiče informoval až po dosažení všech dvanácti bodů a podle Neusara nebyl důvod to měnit. Teď je tu nové rozhodnutí a ministerstvo se s ním musí, jak říká jeho mluvčí, poprat.

ČRo, Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme