Ministr Chovanec zvažuje zpoplatnění stížností na policisty

Za podání stížnosti na policisty se možná bude platit. S nápadem teď přišel ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. V rozhovoru pro Hospodářské noviny řekl, že tím chce policisty chránit před lidmi, kteří se neustálým stěžováním jen snaží komplikovat jejich práci. Obavy policistů, aby neměli problémy, podle Chovance navíc vedou k tomu, že jsou málo sebevědomí a nedělají svou práci, jak by měli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní policisté pořádají preventivní akce pro děti. S třeťáky z Brné na Ústecku kontrolovali řidiče

Dopravní policisté pořádají preventivní akce pro děti. S třeťáky z Brné na Ústecku kontrolovali řidiče | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Na špatné chování policistů si v Česku ročně stěžují přes dva tisíce lidí. Kvůli plánu ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD by ale mohlo být toto číslo znatelně nižší.

Za každou stížnost by lidé zaplatili 1000 nebo 1500 korun. Poplatek by se lidem vracel, pokud by se ukázalo, že stížnost byla oprávněná. V opačném případě by propadl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za stížnost na policisty by se mohlo platit. Reakce na návrh ministra vnitra zjišťoval redaktor Tomáš Bystrý

Sama Generální inspekce bezpečnostních sborů, která na policisty dohlíží, nápad Chovance komentovat příliš nechce.

„Já k tomu mohu pouze říci, že činnost Generální inspekce bezpečnostních sborů je přesně stanovená platnými zákonnými normami. A samozřejmě že v případě, kdy by byl nějaký poplatek zaveden, pak ho budeme respektovat,“ říká mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Vyjadřovat se k návrhu šéfa resortu vnitra zatím odmítá i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Radiožurnálu řekl, že o možném zpoplatnění stížností na policisty chce mluvit s Chovancem osobně.

„Já myslím, že to je věc, která je nová, a budeme muset o tom ještě diskutovat. Nechci teď reagovat na informace, které se objevily v novinách, nejprve si o tom promluvím s panem ministrem Chovancem,“ uvedl Sobotka.

Ministr vnitra Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

Komunisté návrh ministra vnitra vítají. Podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika by to mohlo snížit zbytečné nebo účelové stížnosti na policisty.

„Ale pro sociálně slabší by ta tisícikoruna mohla být docela velmi účinnou zábranou, aby vůbec stížnost podávali,“ poznamenal Kováčik.

Naopak předseda ODS Petr Fiala nápad kritizuje. Podle něj nemá v demokratické společnost co dělat.

„Nemůžeme dělat takové speciální kategorie - na někoho si mohu stěžovat, na někoho si mohu stěžovat, když zaplatím tisícovku, na někoho si nesmím stěžovat. Mně připadá, že takový návrh není příliš v souladu s demokratickými principy a s rovností,“ míní Fiala.

S návrhem nesouhlasí ani šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura.Podle něj se zpoplatněním stížností na policisty omezují práva lidí v Česku.

„Perzekuovat toho běžného, obyčejného človíčka za to, když je nespokojen, a dát mu tak vysokou laťku, tisíce korun, aby se vůbec mohl ohradit...“ reagoval na Chovancův návrh Okamura.

Tomáš Bystrý, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme