Mýto se bude přes mýtné brány vybírat do konce roku 2019

Až do konce roku 2019 v Česku zůstanou současné mýtné brány. Vláda schválila tendr na to, jak se bude v Česku vybírat mýto. Ministerstvo dopravy vedené hnutím ANO původně chtělo pětileté přechodné období se současnými branami. Sociální demokraté a lidovci prosadili zkrácení na tři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána na Pražském okruhu

Mýtná brána na Pražském okruhu | Foto: Tomáš Adamec

Ministr dopravy Dan Ťok za hnutí ANO řekl hned po hlasování vlády, že se obává, aby tříleté přechodné období neodradilo od soutěže na provozování současných mýtných bran některé uchazeče. Nemuselo by se jim to totiž vyplatit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Minimálně další čtyři roky se u nás mýto bude vybírat pouze mikrovlnou technologií, informuje Eva Kézrová

„To, že má Kapsch výhodu, jsme říkali od začátku. Nicméně, čím delší doba provozování bude, tím se ta jeho výhoda smazává."

"V tomto případě se to nepovedlo,“ řekl ministr dopravy Daniel Ťok.

„Mám pocit, že by byla větší šance, že ostatní mohou zvítězit lépe než v současné době. V každém případě to vítám, protože tato soutěž sníží náklady na provozování mýta.“

Elektronické mýtné v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a vybraných částech silnic první třídy na základě desetiletého kontraktu firma Kapsch. Celkem je v systému zaregistrováno zhruba 830 000 kamionových palubních jednotek.
Pramen: ČTK

Nyní se musí ministerstvo dohodnout s firmou Kapsch na předání licence a zaškolení nového provozovatele, který vzejde z výběrového řízení, v ideálním případě v říjnu příštího roku. Na převzetí systému tak bude mít pouze tři měsíce.

Ministerstvo zároveň vypíše výběrové řízení na mýtného manažera. Jeho úkolem bude oddělit sběr mýtných dat od jejich vyhodnocování. Nyní vše zastřešuje Kapsch.

Do budoucna ale hlavním výběrčím bude stát. Bude tedy kontrolovat platby a tok peněz a na základě technologicky neutrálního tendru jen uzavře smlouvu s poskytovatelem mýtných dat a ten je může sbírat pomocí mýtných bran či satelitu.

Mýtné | Foto: Český rozhlas

Eva Kézrová, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme