Nová detektivka s Herculem Poirotem vychází současně v 50 zemích

Skoro 40 let odolávali dědici Agathy Christie nabídkám na pokračování detektivních románů s Herculem Poirotem. Přesvědčila je až britská spisovatelka Sophie Hannahová. Příznivci belgického detektiva se tak mohou začíst do jeho nového příběhu. Jmenuje se Vražda s monogramem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze seriálu Hercule Poirot: Smrt lorda Edgwara

Ze seriálu Hercule Poirot: Smrt lorda Edgwara | Foto: Česká televize

Třiačtyřicetiletá autorka psychothrillerů Sophie Hannahová zaujala rodinu slavné spisovatelky hlavně tím, že s knihami Agathy Christie vyrůstala.

Hannahová dostala dokonce možnost vybrat si, kterou ze slavných detektivních postav oživí. Před slečnou Marplovou dala přednost Herculu Poirotovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po téměř 40 letech vychází nová detektivka s Herculem Poirotem. Zajímala se o ni redaktorka Zuzana Vlčková

Podrobnosti ale byly až do 9. září přísně střežené. Slib mlčenlivosti museli dodržet i nakladatelé a překladatelé. I díky tomu může kniha vyjít zároveň v 50 zemích.

Do češtiny nový Poirotův příběh přeložila Edda Němcová. Sophie Hannahová ji postavila před podobný překladatelský problém jako kdysi Agatha Christie.

„Jedna věta, která byla původně pochopena určitým způsobem, který se nabízel podle zvukové podoby, se později ukáže velmi důležitou indicií a znamená úplně něco jiného. My jsme museli proto, aby byla zachována tato záhada, změnit jméno jedné postavy. A o to jsme pochopitelně museli žádat, takže to nám bylo po vysvětlení povoleno,“ popisuje Edda Němcová.

V románu Vraždy s monogramem nechá autorka malého Belgičana s komickým knírem pátrat jeho oblíbenou psychologickou metodou. Příběh Hannahová zasadila do Londýna na konci 20. let minulého století.

Zuzana Vlčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme