Novým polským prezidentem se stane Duda, Komorowski přiznal porážku

Volební komise v Polsku sčítají hlasy po druhém kole prezidentských voleb. Z průzkumů provedených mezi voliči při odchodu z volebních místností vyplývá, že kandidát konzervativní euroskeptické opozice Andrzej Duda porazil dosavadního prezidenta Bronislawa Komorowského. Ten už uznal svou porážku a poblahopřál sokovi k vítězství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve druhém kole voleb porazil Andrzej Duda (na snímku) dosavadního polského prezidenta Bronislawa Komorowského

Ve druhém kole voleb porazil Andrzej Duda (na snímku) dosavadního polského prezidenta Bronislawa Komorowského | Zdroj: Reuters

„Demokracie spočívá v tom, že výsledky voleb jsou nejen uznávány, ale také respektovány,“ prohlásil končící prezident. „Přeji si, aby byl můj vyzyvatel úspěšným prezidentem,“ dodal.

Kandidát Práva a spravedlnosti Duda získal podle prvních odhadů 53 procent hlasů, kandidát Občanské platformy Komorowski 47 procent. Oficiální výsledky by mohly být zveřejněny během noci.

Přehrát

00:00 / 00:00

První povolební odhady naznačují, že se polským prezidentem stane Duda. Další informace má zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Andrzej Duda poděkoval voličům i svému soupeři. Naznačil, že se nebude uzavírat diskuzi o tématech, která jsou v Polsku stále považována za citlivá – jde o regulaci potratů, umělé oplodnění a další.

„My můžeme Polsko změnit,“ prohlásil. Připustil ale, že překonání problémů země si vyžádá mnoho obtížné práce.

Sociálně-konzervativní strana Právo a spravedlnost má podporu hlavně na venkově. Europoslanec Duda těsně zvítězil už v prvním kole, což analytici považovali za překvapení.

Předvolební průzkumy napovídaly, že výsledky druhého kola prezidentských voleb budou velmi těsné. Právě dramatičnost souboje mohla k volbám přitáhnout více lidí.

Podle volební komise odvolilo do 17. hodiny odpoledne 40 procent Poláků. Před dvěma týdny během prvního kola voleb byla účast nižší – 34,5 procenta. Hlasovat dnes mohlo celkem 30 milionů oprávněných voličů.

Volební místnosti se uzavřely ve 21 hodin, v obci Kowali ale ústřední volební komise prodloužila hlasování až do 22.30. Přímo ve volební místnosti totiž zemřela starší volička a místnost se musela na nějakou dobu uzavřít. Aby tamní hlasující nebyli ovlivněni, pozdrželo se zveřejnění předběžných výsledků.

Dosavadní prezident Bronislaw Komorowski (na snímku s manželkou) už uznal volební porážku | Foto: Reuters

Prezidentské volby jsou považovány za test nálad v Polsku před podzimními parlamentními volbami. Analytici upozorňují, že případné vítězství Dudy v prezidentských volbách může jeho straně na podzim usnadnit cestu do vlády, protože Právu a spravedlnosti propůjčí novou, méně radikální tvář.

O vítězi voleb nakonec zřejmě rozhodlo to, na čí stranu se přiklonili občané, kteří v prvním kole volili rockera Pawla Kukize. Ten podle analýz přesvědčil zejména mladé lidi znechucené tradičními politickými stranami a skončil na třetím místě s podporou 20 procent.

Podle agentury Reuters odrážejí výsledky voleb rozčarování polských voličů nad tím, že nově nabytá prosperita země nemá na obyvatele rovnoměrnější dopad.

„Hospodářský růst? Průměrný občan to sotva pocítí,“ upozornil 53letý železničář Zbigniew, který hlasoval pro Dudu.

Poláci si zvolili prezidenta | Foto: Reuters

ČTK, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme