Při teroristických útocích v Bruselu zemřelo na 30 lidí, k činu se hlásí IS

Belgická policie v souvislosti s teroristickými útoky v Bruselu už zadržela několik lidí, po dalších pátrá. Útoky se odehrály dnes ráno na bruselském letišti Zaventem a ve stanici metra Maelbeek. Podle aktuálních informací při nich zemřelo 30 lidí, zraněných je na 200. K útokům se přihlásila organizace Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté hlídkují po teroristických útocích u jižního nádraží v Bruselu

Policisté hlídkují po teroristických útocích u jižního nádraží v Bruselu | Zdroj: Reuters

Policie už zatkla dva podezřelé a pátrá po dalších lidech, kteří by mohli mít s útoky na základě kamerových záznamů něco společného.

Ve městě začaly domovní prohlídky a prokuratura požádala média, aby se zdržela informování o přesném vývoji dění v ulicích.

Jednoho podezřelého zadržela také policie v sousedním Nizozemsku, stalo se tak na nádraží železniční linky spojující Amsterodam s letištěm Schiphol.

K útokům došlo dnes ráno. Dvě exploze se ozvaly kolem osmé hodiny v odletové hale na největším bruselském letišti Zaventem.

Portál listu Het Laatste Nieuws uvedl, že jeden z výbuchů nastal u přepážky společnosti American Airlines a druhý u přepážky Brussels Airlines. Americké aerolinie však tvrzení, že k výbuchům došlo u jejich přepážky, následně popřely.

Svědci tvrdili, že výbuchům předcházela střelba a blíže neupřesněné výkřiky v arabštině. Belgická prokuratura uvedla, že se jednalo o sebevražedný útok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v Bruselu po útocích na letišti a v metru přiblížil český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Nejméně jedna z výbušnin použitých při útoku na bruselském letišti obsahovala hodně hřebíků. Nasvědčují tomu alespoň zranění lidí převezených do nemocnic.

Útočníci možná plánovali způsobit škodu ještě o něco větší, na letišti se totiž našel ještě jeden opasek s náloží. Ten pyrotechnici odpoledne kontrolovaně odpálili.

Večer pak agentura AFP informovala, že se na letišti našla ještě třetí bomba, která však nakonec nevybuchla. Bezpečnostní složky nálož zneškodnily.

Letiště je kvůli výbuchům uzavřené. Nepřijímá ani z něj neodlétají žádná letadla. Veškerý letecký provoz vázaný na belgickou metropoli převzala letiště v Charleroi a Lutychu.

Nedlouho po výbuchu na letišti přišla zpráva o dalším výbuchu v Bruselu – ten otřásl stanicí Maelbeek, v jejíž blízkosti se nacházejí instituce Evropské unie.

„Stanice Maelbeek i ulice jsou uzavřené. Ulicí chodí ozbrojenci a prohledávají podvozky aut. Do hotelu vodí zraněné, je jich tu asi 20,“ přiblížila kolem půl jedenácté dopoledne studentka Zuzana Bičíková, ubytovaná toho času v bruselském hotelu Thon.

Provoz MHD v Bruselu byl přerušen. Kromě metra se zastavily i autobusy a tramvaje.

V Česku kvůli útokům v Bruselu platí 1. stupeň ohrožení terorismem

Číst článek

K výbuchům se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát. Prohlášení učinilo přes agenturu Amak, která radikály podporuje, jak uvedla agentura TASS. Už dříve belgická prokuratura oznámila, že útoky vyšetřuje jako terorismus.

Belgie v souvislosti s dnešními událostmi vyhlásila nejvyšší stupeň teroristické hrozby. Úřady vyzvaly lidi žijící nebo pracující v okolí míst útoků, aby raději nevycházeli ven a zůstali po nějaký čas doma nebo na pracovišti.

„Lidí v ulicích je minimum,“ popsal krátce po poledni bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska. „Platí to i o dětech, které jsou uzavřené ve školách a školkách,“ řekl.

Ministerstvo zahraničí na twitteru napsalo, že pokud Češi potřebují v souvislosti s útoky asistenci, mají volat velvyslanectví v Bruselu na číslo +32 477 25 71 04.

„Atmosféra připomíná polovinu listopadu, kdy tady také byl vyhlášen nejvyšší stupeň teroristické hrozby a připomínalo to tady mrtvé město,“ dodal Houska.

Bezpečnostní opatření posílily i české úřady. Policie kvůli explozím v Bruselu zvýšila ostrahu českých mezinárodních letišť a pražského metra a stupeň ochrany zvýšily třeba i jaderné elektrárny Temelín a Dukovany.

Zprávy o zvýšených bezpečnostních opatřeních přicházejí i z dalších zemí – z Francie, Velké Británie, Německa nebo třeba ze Slovenska.

Nikoli neočekávaný útok

Podle zpravodaje ČRo Ondřeje Housky není útok v Bruselu tak úplně překvapivý. „Každý, kdo tady žije, asi tak v koutku duše počítal s tím, že dřív nebo později tady k teroristickému útoku dojde. Belgie nemá vůbec zkušenosti s takovými spektakulárními, rozsáhlými teroristickými útoky, a to ani z minulosti, kdy v Evropě v řadě západních zemí útočily různé pravicové nebo levicové radikální skupiny, ale v posledních letech je ta hrozba opravdu mimořádná,“ uvedl Houska.

Přehrát

00:00 / 00:00

O útocích v Bruselu mluvili zpravodaj ČRo Ondřej Houska, státní tajemník Tomáš Prouza a bezpečnostní analytik Lukáš Dyčka

Riziko souvisí s radikalizací části muslimské populace. „Zhruba 500 belgických občanů islámské víry odešlo bojovat jako radikálové do Sýrie,“ poznamenal Houska.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) upozornil na to, že ve čtvrti Molenbeek působí wahhábističtí imámové ze Saúdské Arábie – ti podle něj radikalizují mládež.

„Policisté, se kterými jsem hovořil, mi říkali, že tam prostě v noci nechodí. Tohle se musí změnit. Jestli má být sídlo Evropské unie v Bruselu, tak prostě je potřeba provést bezpečnostní opatření a je potřeba přestat se bát o některých problémech hovořit,“ uvedl Zdechovský.

Říkali jsme si, že to jednou asi přijde, uvádí Čech pracující v Bruselu

Číst článek

Brusel | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Bruselským letištěm otřásly dva výbuchy | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme