Plzeň se stala Evropským hlavním městem kultury, program otevřela Symfonie zvonů

Na plzeňském Náměstí republiky se rozezněly zvony. Oficiálně tak začal projekt Evropské hlavní město kultury 2015. Velkolepou show sledovaly tisíce lidí. Do centra města přišly lidé ve čtyřech průvodech symbolizujících čtyři řeky protékající Plzní. Součástí představení byl i takzvaný videomapping - obrazy promítané na katedrálu a budovy kolem náměstí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeň 2015 - Evropské hlavní město kultury, slavnostní zahájení

Plzeň 2015 - Evropské hlavní město kultury, slavnostní zahájení | Foto: Filip Jandourek

Nové zvony jsou čtyři - Bartoloměj, Hroznata, Jan Nepomucký a Marie. Na věži chrámu jsou spolu s původním zvonem Prokopem.

Hlas všech pěti mohli lidé slyšet v 18 hodin, když je symbolicky rozezněl švýcarský provazochodec David Dimitry. Akrobat přešel nad hlavami lidí celé náměstí ve výšce 20 až 60 metrů, z věže františkánského kláštera až na ochoz věže katedrály.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plzeň se stává Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015. Program zahajovacího programu přiblížil jeden z hlavních autorů Petr Forman

David Dimitri je mezinárodně uznávaný akrobat a nabídku na účinkování v Plzni přijal s radostí.

„Vnímám to tak, že pouze přidám této velkolepé další odstín, další barvu. Rozhodně bych nerad nějak zastínil další události, které se budou na náměstí odehrávat. Aniž bych to totiž chtěl, přechod na laně na sebe většinou strhává veškerou pozornost. Tady bych měl zapadnout do celého programu. Chůzi ve výšce si vždycky užívám, ale nejdůležitější je pro mě pokaždé sblížení s místními lidmi,“ řekl.

OBRAZEM: Plzeň je Evropské město kultury pro rok 2015. V ulicích jsou tisíce lidí

Číst článek

Plzeň 2015 - Evropské hlavní město kultury, Český rozhlas na náměsrí | Foto: Filip Jandourek
Český rozhlas je generálním mediálním partnerem Plzně - Evropského hlavního města kultury 2015. Přímo na náměstí Republiky vzniklo v proskleném kontejneru rozhlasové studio, které budou celý rok využívat Český rozhlas Plzeň i další stanice ČRo, například Radiožurnál a Vltava.

Součástí programu Symfonie zvonů byl i dosud největší videomapping v České republice. Autory obrovské projekce na katedrálu a okolní domy jsou umělci a programátoři z dílny 3dsense v čele s Janem Hrdličkou. Projekce se po 19. hodině bude opakovat ve smyčkách.



Právě proto, že se všichni lidé na náměstí nemohli vejít, bylo v sadovém okruhu kolem historického jádra pět velkoplošných projekcí.

„Když budete sedět na fotbalovém stadionu, tak uvidíte, jak tam běhá dvacet lidí. Ale když se na to podíváte doma, tak můžete vidět třeba to, jak se fotbalista potí nebo jak si odplivne na trávu,“ vysvětluje Petr Forman.

Ateliér Jiřího Trnky v Plzni představuje dílo světoznámého českého výtvarníka

Číst článek

Zároveň se na náměstí odehrávala velká show, do které se zapojilo přes 150 českých i zahraničních umělců. Detaily organizátoři do poslední chvíle tajili.

Po skončení Symfonie zvonů, v půl sedmé večer, začala další část slavnostního zahájení - Otevřená Plzeň. Speciální program a prodlouženou otevírací dobu přislíbily desítky klubů, restaurací, galerií, muzeí, knihoven a kulturních sálů.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme