Podnikatel Čadek prý kvůli údajné korupci v České poště kontaktoval ÚOOZ

V případu údajné korupce v České poště se možná objeví nová svědectví. Podnikatel Lukáš Čadek informoval, že byl na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Zítra bude tuto kauzu řešit předsednictvo Bezpečnostní rady státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pošta (ilustr. foto)

Pošta (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Lukáš Čadek v sms zprávě Českému rozhlasu napsal, že má schůzku na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, že je to po dohodě s Vrchním státním zastupitelstvím.

Jeho šéfka Lenka Bradáčová ale informovala, že podnikatel dnes zastupitelství nekontaktoval. Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták řekl, že se nemůže vyjadřovat ke konkrétním osobám ani úkonům policistů:

Přehrát

00:00 / 00:00

O údajné korupční kauze okolo České pošty mluvili Petr Soukenka, ředitel Nadačního fondu pro korupci, a Sabina Slonková, šéfredaktorka serveru Neovlivní.cz

„Pokud se trestní řízení nachází ve fázi prověřování, pak k tomu skutečně žádné informace bližšího charakteru poskytnout nemůžeme. A nemohu ani komentovat žádné případné úkony.“

Podle ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty policisté s Lukášem Čadkem úkony trestního řízení provádí.

„Podle mého názoru, jak jsem informován panem Čadkem, ty informace zásadní nejsou. Nesdílím jeho názor na to, že by obsah a rozsah informací nějakým způsobem zásadně ovlivnil podstatu té kauzy,“ říká Petr Soukenka, ředitel Nadačního fondu proti korupci, který poskytl podnikateli na počátku kauzy právní pomoc.

Bezpečnostní rada státu

Jednání Bezpečnostní rady státu je neveřejné. Šéf vnitra Milan Chovanec z ČSSD je však pro zveřejnění informací z předsednictva rady.

„Veřejnost má právo se k této ‚kauze‘ dozvědět maximum. A to i s ohledem na fakt, že se nejedná o informace z takzvaného živého policejního vyšetřování, ale o informace, kterými disponují zpravodajské služby,“ uvádí mluvčí ministerstva Lucie Nováková.

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu je pětičlenné. Vedle premiéra se jeho zasedání účastní také ministři financí, vnitra, zahraničních věcí a obrany.

Také vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že závěry předsednictva by měly být zveřejněny:

„Hospodaření České pošty je netransparentní. Myslím si, že je to státní podnik, který je stejný jako jiné a nevidím důvod, proč by měly být ty informace utajovány.“

O peníze měl žádat Kamil Choc, který už kvůli aféře přerušil členství ve středočeské ČSSD. Úplatek měl chtít po podnikateli Lukáši Čadkovi. Ten se s poštou pře o desítky milionů. Kamil Choc mu prý nabídl, že spor vyřeší za tři miliony korun - jeden přímo pro ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD.

Chovanec chybu odmítl. Ministerstvo podalo už před časem v této věci trestní oznámení a šéf rezortu požádal o svolání předsednictva Bezpečnostní rady, protože kauza údajně ohrožuje důležité zájmy státu.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme