Policie prý po 20 letech objasnila vraždu šéfa podsvětí Běly. Zadržela jeho exbodyguarda

Krátce před promlčením kriminalisté zřejmě objasnili vraždu jednoho z nejobávanějších šéfů českého podsvětí 90. let Antonína Běly. Kvůli vraždě z roku 1996 zadržel policejní tým Tempus Pavla Šrytra, který v minulosti pracoval jako bodyguard nejdříve pro Bělu, pak pro mafiánského bosse Františka Mrázka. Policisté už tehdy Mrázka podezřívali, že stál za vraždou Běly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie, policejní auto (ilustrační foto)

Policie, policejní auto (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Bývalého Bělova bodyguarda Pavla Šrytra policie zatkla v úterý v 16 hodin. Jaké nové důkazy se po 20 letech – tedy těsně před promlčením vraždy objevily – ale detektivové tají.

Středočeský státní zástupce Tomáš Milec pouze potvrdil, že byl obviněn jeden muž. „Včerejšího dne bylo zahájeno trestní stíhání 52letého muže ze severních Čech pro trestný čin vraždy,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po dvaceti letech policie objasnila vraždu někdejšího šéfa českého podsvětí Antonína Běly. Případ sleduje reportér Radiožurnálu Janek Kroupa

Žalobce teď chce, aby byl Šrytr během vyšetřování ve vazbě, návrh podá dnes. Kvůli vraždě detektivové ještě pátrají ještě po jednom muži, toho ale zatím nenašli.

Jednoho z nejobávanějších šéfů českého podsvětí v 90. letech zabili najatí vrazi přímo u něj doma v Úvalech, a to 25 ranami ze samopalu. Už tehdy byli detektivové přesvědčeni, že za vraždou byl mafiánský boss František Mrázek. Běla se spolu s Mrázkem totiž rozhádali o majetek. Mrázek byl zavražděn o deset let později, vrah je ale dodnes neznámý.

Důkazy o tom, že vraždu Běly si objednal Mrázek, však tehdy policie neměla. Podezřívala však právě Pavla Šrytra, který nejdříve dělal ochranku Bělovi, pak právě Mrázkovi. Od Běly ale neodešel v dobrém. Šrytr už v minulosti jakoukoliv vinu odmítal, prý byl v době vraždy na Slovensku.

Šrytr se v minulosti pohyboval také kolem podnikatele Tomáše Pitra a v době, kdy se Pitr ukrýval ve Švýcarsku, se spekulovalo, že spravuje jeho firmy.

Bělu se pokusil kdosi zabít už v zimě 1995, dokonce na jeho dům neznámí útočníci vypálili dvě protitankové střely. Bylo to zřejmě kvůli Bělovým kontaktům s ruskojazyčnou mafií. Mluvilo se o tom, že to měla být odplata za incident v Průhonicích, kde došlo ke konfliktu mezi Arménci, kteří byli navázáni na Bělu a ruskou mafii. Jeden z Rusů během přestřelky zemřel a další tři byli těžce zraněni.

Případ František Mrázek | Foto: Český rozhlas

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme