Poslanci navrhli přesunout v návrhu rozpočtu přes 44 miliard

Poslanci navrhli přesuny ve státním rozpočtu na příští rok v celkovém objemu kolem 44 miliard korun. Peníze chtějí přidat hlavně na armádu, ochranu hranic, ale i na školství nebo sociální záležitosti. Podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO ministerstva nevyčerpala letos ze svých rozpočtů miliardy korun. Není proto třeba strukturu rozpočtu zásadně měnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky

České bankovky | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„My jsme skutečně vyhověli maximálně a myslím, že ministři jsou spokojeni. Poslanci samozřejmě vystupují a ukazují svým voličům, že mají zájem to navyšovat, ale podstata je, že jsme udrželi trend snižování deficitu,“ pochvaloval si Babiš.

S nejvyšším přesunem peněz dnes přišla opoziční ODS. Ze zhruba 30 položek chce odebrat celkem asi 24 miliard korun a přesunout je do vládní rozpočtové rezervy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podněty poslanců na přesuny peněz v návrhu rozpočtu pro příští rok sledovala zpravodajka Věra Masopustová

Podle předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury tak chce ukázat, kde je možné najít v rozpočtu úspory. Současně tím prý dává tyto peníze k dispozici vládě, protože s rezervou může nakládat právě vláda.

Podle exministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 je většina návrhů na změny proveditelná. Koalice je prý ale přesto v závěrečném čtení zamítne.

„Bude jim určitě chybět politická vůle. Státní rozpočet je sice zákon, ale svým charakterem je to exekutivní norma. Žádná vláda si nikdy nenechá příliš změnit vlastní exekutivní priority, jakkoli tato vláda nastavila priority špatně. Jsou to ale její priority a určitě si na ně nenechá sáhnout."

Velká debata se vedla kolem návrhu poslance za KDU-ČSL Ivana Gabala. Ten chtěl z vládní rozpočtové rezervy převést armádě dvě miliardy a 280 milionů korun. Narazil ale na zákon, jak mu připomněl šéf rozpočtového výboru Václav Votava z ČSSD.

Rychlé řešení našla TOP 09. Zmíněné dvě miliardy pro armádu chce vzít ministerstvu zemědělství z kapitoly s názvem Podpora agropotravinářského komplexu.

„Nemohu říci, že rozpočet nás nějakým způsobem paralyzuje bez navrženého navýšení," zdůraznil ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO, který by další dvě miliardy k už potvrzeným čtyřem přivítal.

„Ale samozřejmě, pokud by došlo k jakémukoli – a nemuselo by to být nutně až tak vysoké navýšení – tak si dovolím říci, že v uvozovkách, víme, co s ním.“

Návrh jde do třetího čtení

Příjmy, výdaje a schodek ve výši 70 miliard korun sněmovna schválila už v říjnu. Dnes mohli poslanci jen navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu.

Loni při druhém čtení letošního rozpočtu navrhli poslanci přesuny za 3,5 miliardy korun. Rozpočtový výbor minulý týden doporučil přesuny v celkovém objemu 1,9 miliardy.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) bude jednotlivé návrhy na přesuny komentovat až před závěrečným hlasováním.

Většině z nich ale šanci na úspěch nedává.O definitivní podobě státního rozpočtu rozhodnou poslanci 8. prosince.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme