Pravidla pro exekutory by se v budoucnu měla zpřísnit

Poslanci plánují zpřísnit pravidla pro exekutory. Například chtějí, aby bylo v zákoně jasně stanoveno, které věci nesmí exekutor dlužníkovi zabavit. Jde třeba o hračky, rodinné fotky, peřiny nebo jiné věci do tisíce korun. O přesném znění novely občanského soudního řádu budou v pátek debatovat poslanci, zástupci ministerstva spravedlnosti a exekutorské komory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

exekuce bytu, ilustrační foto

exekuce bytu, ilustrační foto | Foto: Praha 5

Kvůli svému podnikání se zadlužil i 45letý Marek. Na zboží, které chtěl v budoucnu prodat ve svém online shopu, si vzal hned několik úvěrů. Ty ale nestačil splácet, a tak celkem dluží přes dva miliony korun.

Po několika soudních tahanicích u něj v minulém roce zazvonili exekutoři. „Byli u nás dvakrát. Vzali všechno, co viděli. Televize, co jsme měli doma, a dokonce i dražší věci od malého,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novela občanského soudního řádu by měla jasně stanovit, které věci nesmí exekutor dlužníkovi zabavit

Právě takovým případům chtějí poslanci pro příště zamezit. Stává se totiž, že exekutor zabaví věc, která má pro dlužníka velkou osobní hodnotu. Její cena v penězích je ale minimální. Jsou to třeba dětské hračky nebo fotoalba.

„Už nebude možné nalézt soupis, jaký jsem před dlouhou dobou viděl, kde se sepisovalo pexeso a plyšové hračky. Myslím si, že to byly věci, které sloužily spíš k šikaně a psychickému nátlaku na člověka prostřednictvím jeho dětí,“ vysvětlil Jeroným Tejc z ČSSD.

Na seznamu nezabavitelných věcí má být i obvyklé vybavení domácnosti, tedy například postel, stůl, židle, lednička, sporák nebo peřiny. Novinky se mají týkat i společného jmění manželů.

Exekutor by se měl zajímat i o předmanželskou smlouvu

Nově by si měl exekutor předem zjistit, jestli si pár nerozdělil majetek předmanželskou smlouvou. V současnosti to dělat nemusí. A tak se stává, že jeden z manželů, který o dluzích partnera vůbec nevěděl, musí čekat na vrácení peněz až několik měsíců.

„Pokud je exekucí postiženo společné jmění manželů, které už ale bylo zúženo, tak se postižený musí domáhat vylučovací žalobou u soudu,“ říká mluvčí spravedlnosti Kateřina Hrochová.

Se změnou, která se týká majetku manželů, ale nesouhlasí exekutorská komora. Podle jejího prezidenta Davida Koncze taková úprava jen zvýší náklady na provedení exekuce.

David Koncz, prezident Exekutorské komory ČR | Foto: Prokop Havel

„Mám za to, že navrhovaná úprava povede k tomu, že soudní exekutoři budou nuceni využívat více invazivní způsoby, například prodej movitých a nemovitých věcí, a to na úkor neinvazivních způsobů, jako je postih účtu a mzdy manžela nebo manželky,“ vysvětluje David Koncz.

Prezident komory také nesouhlasí s tisícikorunovou hranicí pro zabavování věcí.

„V terénu to povede ke zbytečným sporům o to, zda konkrétní věc má či nemá hodnotu tisíc korun. Zároveň taková úprava znemožní zpeněžit, například pro drobný dluh, snáze postradatelné věci,“ dodal.

Novela možná pomůže i věřitelům

Novela jde správným směrem, říká ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal. Podle něj pomůže dlužníkům, a možná i věřitelům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci chystají novelu, která by zpřísnila pravidla pro exekutory. Možné změny přiblížil ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal

„Úpravy pomůžou dlužníkům. Je také dost možné, že úpravy povedou k větší spokojenosti věřitelů, protože samotné exekuce budou lépe upraveny a bude s nimi větší spokojenost,“ podotýká Šmejkal.

Upozorňuje také, že věci s nízkou hodnou jsou podle něj zřejmě zabavovány proto, aby exekutor vytvořil tlak na dlužníka.

„Je skutečně podivné, proč jsou věci, které mají nízkou hodnotu a jsou neprodejné v dražbě, přesto exekutorem zajištěny. Souvisí to spíš s tlakem, se snahou dostat dlužníka do stresu, aby si možná ještě někde jinde vypůjčil, a náklady exekutora tak uhradil,“ upozorňuje Šmejkal.

Změnit by se podle něj mohlo ještě několik věcí. Například při exekuci by prý měl být dlužník obeznámen s tím, jaká jsou jeho práva nebo možnosti odvolání. Šmejkal zmínil také vyplácení části mzdy.

„V případě postižení mzdy zbude dlužníkům jen nezabavitelná částka, která je zaměstnavatelem posílána na běžný účet. Na něm je ale opět exekuce exekutora, dlužník tedy nemá žádné prostředky. To by se mělo změnit,“ uzavírá Šmejkal.

Od pátečního jednání si poslanci slibují, že se dohodnou na konkrétním znění novely, kterou pak předloží sněmovně ke schválení.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme