Profesory by mohl jmenovat ministr školství, souhlasí Valachová s prezidentem

Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD by souhlasila s tím, aby profesory už nejmenoval prezident. Kompetenci by podle ní mohl převzít právě ministr školství. Valachová to řekla po dnešním jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Česká konference rektorů ale návrh dlouhodobě odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Valachová, ČSSD

Kateřina Valachová, ČSSD | Foto: Filip Jandourek

Valachová chce úpravou předejít tomu, aby profesory jmenoval ministr školství v případě sporu. Proto souhlasí s návrhem prezidenta, aby jmenovací kompetenci šéf resortu převzal úplně.

„V tomto ohledu jsme se oba shodli, že by to byla jedna z možností řešení situace," řekla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministryně školství Kateřina Valachová se sešla s prezidentem kvůli sporo o jmenování profesorů. Na čem se shodli, shrnula Evelyna Kulíšková

„Kuloárně se diskutuje možnost, že by pan prezident jmenoval profesory. Pokud by tak ale neučinil, že by tady byl takový speciální mechanismus - nahrazení jeho vůle jiným aktérem," dodala.

Pro Valachovou by ale bylo přijatelnější převést jmenovací pravomoc pouze na ministra školství.

Mohlo by se tak ještě stát prostřednictvím pozměňovacího návrhu k novele vysokoškolského zákona, kterou nyní projednává sněmovna. Ministryně chce ale možnost nejprve probrat s reprezentací vysokých škol.

„Domnívám se, že kdyby to bylo dobře zapracováno tak, aby v žádném případě nemohlo docházet k zásahům do autonomie vysokých škol, tak by to možná mohlo být přijatelné řešení," prohlásila.

Česká konference rektorů je ale dlouhodobě proti. „O tomto návrhu se hovořilo před rokem nebo před dvěma a byl odmítnut," připomněl její předseda Tomáš Zima.

Valachová také chce vládu informovat o situaci kolem tří kandidátů na profesory, které prezident Zeman odmítl jmenovat. Všichni na hlavu státu podali žaloby a chtějí, aby mu jmenování nařídil soud.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme