Průzkum pro ČRo: Většina Čechů odmítá opětovné zavedení nemocničních poplatků

Někteří politici uvažují o tom, že by pacienti znovu platili za pobyt a stravu v nemocnici. Více než dvě třetiny lidí to ale odmítají. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu pro Český rozhlas od společnosti Median. Odpovídala v něm tisícovka Čechů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnické poplatky

Zdravotnické poplatky | Foto: Tomáš Adamec

Případné opětovné zavedení poplatků za pobyt v nemocnici by nejvíce vadilo lidem se základním vzděláním, nejméně pak vysokoškolákům.

„Závisí to samozřejmě na příjmovém statusu – čím je člověk chudší, tím víc s tím nesouhlasí. A na věku – protože staří lidé tyto služby využívají více, takže jsou častěji proti,“ uvádí analytik Medianu Daniel Prokop.

„Zajímavé je, že ačkoliv s tím většina nesouhlasí, tak okolo 50 procent lidí přiznává, že oni sami by byli schopni zaplatit minimálně 60 korun za ten poplatek,“ přidává další zjištění.

Výzkum pro ČRo na téma zdravotní péče - znovuzavedení poplatku za pobyt a stravu v nemocnici | Foto: Český rozhlas Median

Stokorunové poplatky za hospitalizaci pacienti neplatí už rok a půl. Zdravotnická zařízení tak přišla o nemalé příjmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průzkum agentury Median ukázal, že většina lidí odmítá znovuzavedení poplatků za pobyt v nemocnici. Více od redaktorky Petry Benešové

„Měli jsme hospitalizovaných přes 60 tisíc pacientů a průměrná doba hospitalizace je kolem pěti dní. Takže si každý může spočítat, že se zde bavíme v řádu desítek milionů korun,“ říká mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Filip Brož.

Stát výpadek - zhruba dvě miliardy korun - kompenzoval zdravotnickým zařízením přes pojišťovny. Podle předsedkyně Asociace nemocnic ČR Jaroslavy Kunové tak není zatím nutné, aby pacienti za hospitalizaci platili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svůj pohled na možné znovuzavedení poplatků ve zdravotnictví nabídl předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sölich

„Pokud tyto poplatky budou zdravotnickým zařízením kompenzovány, tak si myslím, že bychom nebyli pro to, aby byly znovu zavedeny,“ poznamenává Kunová.

Předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sölich si určitou míru spoluúčasti představit dokáže, poplatky obecně však považuje za zástupný problém – jako důležitější vidí otázku množství peněz, které stát do zdravotnictví dává, či systém vzdělávání lékařů a sester.

„My jako poskytovatelé se na to musíme dívat tak, že my potřebujeme odpovídající včasnou úhradu za poskytnutou zdravotní péči a musíme mít odpovídající a kvalitní zdravotnické pracovníky,“ podotýká Sölich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nějaká regulace by potřebná byla, říká Ondřej Dostál, právník Platformy zdravotních pojištěnců

Pokud by se poplatky zaváděly, neměly by podle něj být příjmem nemocnic. „Ať je to příjem zdravotních pojišťoven, a my nechť dostáváme odpovídající a včasnou úhradu za poskytnutou péči,“ dodává Sölich.

Opětovné zavedení poplatků zvažují členové vládní koalice. KDU-ČSL a hnutí ANO by se jim nebránily. Politici diskutují například o variantě, že by pacienti platili 60 korun za den, maximálně 30 dnů v roce. ČSSD je však zatím proti. Nechce měnit koaliční smlouvu.

Průzkum společnosti Median pro Český rozhlas se uskutečnil ve dnech 4. a 5. června. Dotazováno bylo 1002 respondentů ve věku 18 a více let.

mta, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme