Rath mohl podle detektivů ukrýt v zahraničí stamiliony. Po účtech pátrají v šesti zemích

Kriminalisté z protikorupční policie zjišťují, jestli má bývalý hejtman a exposlanec David Rath tajná konta v zahraničí, a to například v Izraeli, Kataru nebo třeba v daňovém ráji Jersey v Lamanšském průlivu. Podezřívají ho totiž, že si na neznámé účty ukryl stamilionové úplatky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath | Foto: Filip Jandourek

Seznam zemí, kde by mohl mít Rath konta, byl dosud tajný. Tušilo se pouze, že policie pátrá i za hranicemi.

David Rath, tehdy středočeský hejtman a poslanec, si v roce 2012 nesl v krabici od vína sedm milionů korun. Podle policie se jednalo o úplatek. Detektivové jsou navíc přesvědčeni, že další peníze někde schovává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie zjišťuje, jestli má bývalý poslanec David Rath tajná konta v zahraničí. Proč ho z toho podezřívají, vysvětlila Markéta Chaloupská

V tichosti se proto v celkem šesti zemích doptávají tamních úřadů, jestli u nich nemá on nebo jeho zesnulý otec Ratmír Rath účet, případně kolik je na něm peněz. Dotazují se například i v USA, Švýcarsku a Německu.

Vyplývá to z dokumentů k vyšetřování, do kterých Český rozhlas nahlédl. Oficiálně ale policie nechce nic komentovat. „K této věci náš útvar nebude poskytovat žádné informace,“ říká mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Policie Ratha podezřívá, že vzal úplatky za celkem 675 milionů korun. Peníze měl prý dostat ještě jako hejtman Středočeského kraje, a to ze zakázek pro několik krajských nemocnic. Obří suma se objevila i v policejním dokumentu z roku 2015, když detektivové prohlíželi bezpečnostní schránky Ratha v jedné bance.

„Opakovaně přijal od dosud neustavených osob úplatek ve formě finančního plnění v celkové výši 675 milionů korun, kdy takto přijaté finanční prostředky převáděl na svá bankovní konta v zahraničí, případně ukládal do bezpečnostních schránek v zahraničních bankách, ale i v bankách v ČR, případně zakládal obchodní společnosti, na jejichž bankovní konta výnosy z trestné činnosti převáděl, k nimž má přístup a které byly založeny jen za účelem legalizace výnosů z jedné trestné činnosti,“ uvádí dokument.

Detektivové ale tehdy v bance žádné peníze nenašli.

Pátrání v Kataru

Rath v textové zprávě naprosto odmítl, že by měl nějaký účet v zahraničí. „Ať si pátrají. Kde nic není, nic nevypátrají. Vyhazují tím jen veřejné peníze a dělají ostudu naší zemi v zahraničí, ale to je důsledek toho, že nenesou za své chyby odpovědnost, což je další znak policejního státu,“ napsal.

Policie se zaměřila i na Ratmíra Ratha. Jeho minulost je navedla na myšlenku, aby pátrali i v Kataru, kde Rathův zesnulý otec několik let pracoval.

„Pracoval jsem v Kataru, je to taková naftová, plynová velmoc. Pracoval jsem tam jako konzultant pro místní nemocnici, která se jmenuje Hamad Medical Corporation, a bylo to velmi dobře placeno. Mám samozřejmě řadu peněz na účtech a některé ještě někde mám,řekl v roce 2012 Ratmír Rath novináři Radku Kedroňovi.

O tom, že má David Rath stovky milionů korun na zahraničních účtech, mluvil v minulosti i žalobce Petr Jirát. Bývalý hejtman ho kvůli tomu zažaloval a požaduje omluvu.

„Je tam omluva a nějaké zadostiučinění, protože ty výroky jsou velmi silné, nepravdivé a pro klienta velmi poškozující,“ prohlásil Rathův advokát Adam Černý.

David Rath byl loni v létě za přijímání úplatků nepravomocně odsouzen na 8,5 roku vězení. Státu má navíc propadnout zhruba 20 milionů korun z jeho majetku. Rath se proti verdiktu odvolal. Vrchní soud v Praze začne kauzu řešit pravděpodobně na podzim.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme