Reportér Kroupa našel obchodníka, který popsal, jak dostat zbraně na Ukrajinu

Jak se kšeftuje se zbraněmi v době ukrajinské krize? To několik měsíců zjišťoval investigativní reportér Radiožurnálu Janek Kroupa. Spolu s polskými novináři Bertoldem Kittelem a Jaroslawem Jabrzykem z televize TVN se mu podařilo nahrát při domlouvání obchodu jednoho z nejvýznamnějších hráčů v mezinárodním nelegálním zbrojařském byznysu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reportér Radiožurnálu našel obchodníka, který popsal, jak dostat zbraně na Ukrajinu

Reportér Radiožurnálu našel obchodníka, který popsal, jak dostat zbraně na Ukrajinu | Foto: Janek Kroupa | Zdroj: Český rozhlas

Zaměřili se na polského podnikatele Andrzeje Izdebského.

Podle zpráv tajných služeb jde o člověka, který v minulosti obchodoval i se slavným Viktorem Butem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Investigativní reportér Janek Kroupa zjišťoval, jak se kšeftuje se zbraněmi v době ukrajinské krize

„Poprvé jsem slyšel o Izdebském před dvanácti lety. Poté, co OSN vydala zprávu o porušování embarga v Angole,“ vysvětluje volbu polský novinář Bertold Kittel a pokračuje:

„Dodával do Angoly vrtulníky a je to spojeno s případem 'krvavých diamantů'. Byl zmiňován jako spolupracovník Viktora Buta, což je nejznámější obchodník se zbraněmi.“

Izdebski už dvacet let prodává zbraně po celém světě. Jeho někdejší slavný „spolupracovník“ Viktor But si nyní v USA odpykává trest 25 let vězení.

Izdebskému se ale doposud dařilo své aktivity maskovat.

Ani v Polsku se o něm moc neví, oficiálně je pouze drobným obchodníkem. Žádný přesvědčivý důkaz, že je zapojen do černého trhu se zbraněmi, zatím neexistoval.

Zbraně separatistům

Kroupa se proto začal vydávat za Jana Horáka – jednatele firmy, která aktuálně řeší zapeklitý problém.

Má k dispozici samopaly, munici a rakety za zhruba milion dolarů, které potřebuje dostat k proruským povstalcům na Ukrajinu. Hledá způsob, jak transport a celý obchod provést.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konfrontace investigativního reportéra Janka Kroupy s polským podnikatelem, který chtěl dovézt zbraně na Ukrajinu

Proto se Horák obrací na polského podnikatele Andreje Izdebského.

Českému podnikateli Janu Horákovi, ve skutečnosti reportérovi Kroupovi, se podařilo domluvit si s Izdebským setkání. Schůzky nakonec byly tři, předcházela jim řada telefonátů a SMS zpráv.

Při prvním setkání ve varšavském hotelu Marriot se Kroupa odvolal na jméno jednoho bývalého českého obchodníka se zbraněmi. Izdebski ho dobře znal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polský podnikatel Izdebski, na jehož roli v mezinárodním černém obchodu se zbraněmi se zaměřil reportér Janek Kroupa, měl kontakty i v Česku

Díky tomu se možná začal bavit se svým českým „kolegou“ více otevřeně. Nakonec Izdebski prohlásil, že dovézt zbraně na východní Ukrajinu není až takový problém. A navrhl, jak je to možné udělat.

„Mohu dodat endusery (klíčové potvrzení od konečného příjemce, bez kterého není možné provádět transport zbraní přes hranice – pozn. red.) i firmu, na kterou obchod napíšeme. Bude to albánská firma. Ale měli byste zjistit, zda pro tento typ zboží by v České republice přijali endusera z Mali. Pokud to bude přijatelné, můžeme to udělat. Pokud ne, potřebuji víc času, abych našel další řešení,“ popisoval Izdebski na schůzce ve Varšavě.

Úplatky pro FSB

Druhá schůzka pak proběhla v Budapešti. V kavárně na tamním letišti Izdebski řekl, že bez pomoci Rusů to nepůjde a potřebuje víc peněz na úplatek pro ruskou FSB (Federální služba bezpečnosti).

„Samozřejmě to nepůjde bez toho, že dostanou něco na přivření očí,“ prohlásil polský podnikatel.

Budapešť | Foto: Gregor Martin Papucsek

Izdebski na schůzkách mimo jiné prozradil i to, že má rozsáhlou síť firem po celém světě, kterou používá k zastření svých skutečných aktivit.

„Jsou různé možnosti, jak to můžete převést. Mám účet v Kyrgyzstánu, mám tam i společnost,“ odpověděl na otázku, jak bude chtít za svou „pomoc“ zaplatit.

Na třetí schůzce reportér prozradil, kdo ve skutečnosti je. Došlo ke konfrontaci. Izdebski před kamerami utekl.

Obchodník se smrtí

Většina velkých obchodníků se zbraněmi je buď ve vězení, nebo nežije. Stejně jako Izdebského bývalý obchodní partner Viktor But, o kterém dokonce Hollywood natočil film Obchodník se smrtí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdo je Viktor But, kam dodával zbraně a proč o něm američtí agenti říkali, že je jedním z nejnebezpečnějších mužů na planetě?

Američtí agenti o něm říkali, že je to jeden z nejnebezpečnějších mužů na planetě. Tento tmavovlasý statný Rus s knírem se totiž neštítil ničeho. Prodával zbraně vládám i povstalcům, hlavně když zaplatili.

„Je to člověk, který vydělal na obchodech se zbraněmi šest miliard dolarů, říkalo se mu Pan válka,“ řekl Radiožurnálu vojenský analytik Martin Koller.

But dodával zbraně například do krvavých konfliktů v Kongu či Rwandě. Mezi jeho věrné zákazníky patřil i bývalý liberijský prezident Charles Taylor, který byl v roce 2012 odsouzen za zločiny proti lidskosti na 50 let vězení.

Markéta Chaloupská, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme