Schwarzenberg nebude znovu kandidovat na předsedu TOP 09

Karel Schwarzenberg už nebude kandidovat na předsedu T0P 09. Sedmasedmdesátiletý politik to oznámil na dnešním zasedání výkonného výboru strany v Českém Krumlově. Důvodem je prý zdraví. Nástupce Schwarzenberga v čele strany zvolí listopadový sněm. Sám Schwarzenberg se vyslovil pro Miroslava Kalouska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

3. celostátní sněm TOP 09, Karel Schwarzenberg (vpravo) a Miroslav Kalousek

3. celostátní sněm TOP 09, Karel Schwarzenberg (vpravo) a Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

Schwarzenberg, kterému bude letos v prosinci 78 let, stojí v čele TOP 09 od listopadu 2009, kdy strana vznikla.

O jeho odchodu z čela strany se spekulovalo už delší dobu. Sám politik se nechal slyšet, že se mu horší sluch, což mu komplikuje práci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O avizovaném odchodu Karla Schwarzenberga z postu šéfa TOP 09 mluvil komentátor ČRo Petr Nováček

Z politického života však Schwarzenberg zatím odejít nemíní. Jako lídr strany chce prý kandidovat v příštích volbách do Poslanecké sněmovny.

„Jsou dvě osoby v české politice, které mě motivují k tomu, abych zůstal v české politice. Pan prezident a pan Babiš,“ poznamenal Schwarzenberg.

Podle místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Heleny Langšádlové bylo rozhodnutí o dalším působení v čele strany jen na Schwarzenbergovi.

„My jsme hrozně rádi, že zůstává, že má chuť do práce, že bude mít své kompetence, výkonné kompetence v zahraniční politice a v otázce lidských práv, ale je pravda, že jeho sluchový handicap ho omezuje,“ poznamenala Langšádlová v rozhovoru pro Český rozhlas.

Favoritem zřejmě Kalousek

O nástupci odcházejícícho šéfa TOP 09 rozhodne listopadový sněm. Hlavním kandidátem je stávající první místopředseda strany Miroslav Kalousek, kterého doporučil i Schwarzenberg.

„Byl nezpochybněná hospodářská a finanční autorita, to jsme všichni věděli. Ale teď se vyjadřuje také k jiným tématům a musím říci, že velice dobře. To je další důvod, že už tady nejsem potřeba,“ uvedl Schwarzenberg.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odchodu K. Schwarzenberga z čela TOP 09 mluvili poslankyně za tuto stranu Helena Lanšádlová a komentátor ČRo Petr Hartman

Langšádlová předpokládá, že Kalousek bude mít dostatečnou podporu. Změna na předsednickém postu by pak podle ní neměla mít na chod strany vážný dopad.

„Ono je to tak, že velký díl té výkonné činnosti v politické straně od počátku má Miroslav Kalousek. A já si myslím, že ve chvíli, kdy Karel Schwarzenberg zůstane, zůstane pořád aktivní, tak v tuto chvíli by to nemělo znamenat velký skok,“ podotkla.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme