Šéf VZP pokutoval zaměstnance, kteří jezdili s Hewlett-Packard na hory

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek rozdal pokuty svým podřízeným, kteří jezdili s firmou Hewlett-Packard na prodloužené víkendy do rakouských Alp. Firma hradila ubytování v luxusním hotelu, dopravu i skipas. Od VZP dostávala lukrativní zakázky za stamiliony korun bez otevřené soutěže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna (ilustrační foto)

Všeobecná zdravotní pojišťovna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Znamená to pro kolegy, kteří byli postiženi tímto postihem, že přichází o výkonnostní složku mzdy, což je složka, která je nezaručená. Váže se k jejich výkonu, a proto jsme se rozhodli ji těmto kolegům nevyplatit,“ vysvětlil Zdeněk Kabátek.

Chování podřízených prý bylo v rozporu s etickým kodexem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel VZP rozdal pokuty podřízeným za to, že jezdili s firmou Hewlett-Packard na prodloužené víkendy, informuje Markéta Chaloupská

Kauzu také Kabátek vysvětloval na zdravotním výboru ve sněmovně. Mimo jiné tam zopakoval, že tři své zaměstnance odvolal. Nuceně skončili manažeři IT Novotný, Kreidl nebo Rund. Ten dokonce přiznal, že se mohlo jednat o určitou formu korupce.

„Podle mě se na to dá takhle nahlížet. Ale já to opravdu nebral jako korupci, protože jsme tam většinou jezdili za konkrétním účelem - styl výjezdní porady,“ uvedl.

Ostatní manažeři, kteří na výlety také jezdili, na postech i nadále zůstávají. Například současná ekonomická náměstkyně Markéta Slavíková nebo ředitel regionální pobočky Praha Pavel Pivrnec.

Co s nimi bude dál, se uvidí až po auditu, který Kabátek nařídil. Ten má zjistit, jestli mohli ze svých tehdejších postů ovlivňovat výběrová řízení.

Šéf výboru pro zdravotnictví Rostislav Vyzula za hnutí ANO řekl, že bude chtít po řediteli VZP, aby výsledky auditu předložil poslancům na výboru.

„Požádal jsem pana ředitele o to, abychom dostali vyjádření, jak dopadl audit. A na jeho základě to budeme projednávat znovu tady na výboru,“ sdělil Vyzula.

Člen zdravotnického výboru Jiří Štětina za hnutí Úsvit - národní koalice chce znát výsledky co nejdříve:

„Jenom bych si přál, aby se dokumenty neztratily, tak jak je zvykem. Protože když něco hledáme, tak to nenajdeme a nikdo není schopen říci, kde to je,“ podotkl poslanec Štětina.

Od roku 2008 dostala firma Hewlett-Packard zakázky za zhruba tři miliardy korun. Společnost už dříve řekla, že vše důkladně prověří.

Americký výrobce počítačů čelil podezření z možné korupce také v Polsku a Rusku. Jeho bývalí manažeři údajně upláceli, aby získali zakázky na dodávky pro stát.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme