Solidarita v Salzburgu: Místní nosí uprchlíkům jídlo i oblečení

Evropští politici si s nimi nevědí rady, někteří dokonce vzkazují, že je nikdo nezval. Když je ale nejhůř, často se uprchlíci v Evropě dočkají pomoci od obyčejných lidí. Například na nádraží v Salzburgu, kam dorazili první běženci, kterým maďarská strana přestala bránit v cestování vlakem dál na západ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místní nosí uprchlíkům na nádraží v Salzburgu nejen balené vody, ale i jídlo a oblečení

Místní nosí uprchlíkům na nádraží v Salzburgu nejen balené vody, ale i jídlo a oblečení | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Uvolněná stavidla budapešťského nádraží Keleti se po několika hodinách projevila i na nádraží v Salzburgu. První vlna vystoupila kolem páté odpoledne, před půlnocí už v nádražní hale bivakovaly celé rodiny.

Místním uprchlíci nebyli lhostejní. „Netuším, kolik jich celkem dorazí, ale řekla bych, že kolem tisíce jich tu vystoupilo teď před půlnocí a ještě mají přijet další. Přesné číslo netuším,“ říká Sonja, která patří k těm, kteří vyrazili nabídnout pomoc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Salzburském nádraží po příjezdu uprchlíků sledoval reportér ČRo Jan Kaliba

Jeden mladík přinesl haldu oblečení, kterou si uprchlíci vděčně rozebrali. Většina vyrazila do nádražní samoobsluhy, která zůstala dlouho po oficiální pracovní době. Sonja vyjela s vozíkem plným balených vod.

„Vodu, ovoce a nevím, co všechno ještě jim tu lidé kupují a předávají. Nějaké ovoce věnovaly Rakouské dráhy, od supermarketu jsme pro uprchlíky dostali chleba. Je toho spousta a ti lidé z toho mají obrovskou radost,“ všímá si Sonja.

Jídlo, vodu a třeba i dětské pleny místní narychlo roztřídili do igelitových pytlíků a vytvořili improvizované humanitární balíčky. Podle agentury APA dorazilo během pondělí do Rakouska asi 3650 migrantů, většina míří do Německa.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme