Sousedé Katalánska jeho touze po nezávislosti příliš nefandí. Regionální volby napoví

Bohatý, ale problémový člen rodiny. Takové postavení má dnes ve Španělsku Katalánsko, tedy provincie na severovýchodě země s metropolí Barcelonou. V nedělních regionálních volbách se tam ukáže, jakou podporu mají strany, které usilují o nezávislost Katalánska na Madridu. Sousedé Katalánců ale většinou nepovažují vidinu jejich odchodu ze španělského království za dobrý nápad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kterou cestou se vydat? Zůstat v království, či vykročit k nezávislosti? (ilustrační foto)

Kterou cestou se vydat? Zůstat v království, či vykročit k nezávislosti? (ilustrační foto) | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

V Zaragoze myšlence osamostatnění Katalánska lidé příliš nefandí. Podle paní Marie není odtržení Katalánska od Španělska ani dobrý ani špatný nápad. Je to prostě nesmysl. Katalánsko je zkrátka Španělsko.

Také důchodci, kteří přijeli do Zaragozy z Valencie, zastávají názor, že Španělsko je země všech Španělů i dalších národů. Všichni jsme přece Španělé, překřikovali se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sousedé Katalánců nevidí jejich případně osamostatnění jako šťastné, přesvědčil se zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

„Je jenom jeden národ v celém Španělsku. A jestli se chtějí osamostatnit, ať si jdou. Ale budou žít mimo Španělsko,“ říká starší muž.

Obyvatelka Zaragozy paní Natalya by lidem neupírala právo volit si svou budoucnost. Jestliže o tom rozhodne většina, mohou se Katalánci oddělit. Pokud nebudou bránit obchodování Španělska se zbytkem světa, tak v tom nevidí problém.

Christian Rubio z Asturie, který v Zaragoze studuje připomíná, že podle španělské ústavy není zkrátka možné, aby se nějaká část země od království odtrhla. Ani Evropská unie myšlenku na samostatné Katalánsko nepodporuje.

Jedinou možností by tak pro Katalánsko bylo, získat nezávislost ozbrojeným konfliktem. A na to skutečně nemá, aby se postavilo mocnosti, jakou je Španělsko.

Většina lidí v Zaragoze myšlenku osamostatnění Katalánska příliš nepodporuje (ilustrační foto) | Foto: Pavel Novák

„Nejde o to, že je to špatný nápad. Je to protiprávní a zkrátka nemožné,“ říká student Christian.

Od možných ekonomických ztrát k fotbalu

O katalánském tažení za nezávislost se diskutuje i v barech a putykách. Majitel jedné v centru Zaragozy Jon Barrena má na věc jasný názor. Pro Španělsko by znamenal odchod Katalánska velkou ztrátu.

„Jasně, Katalánsko je koneckonců velmi důležitá součást Španělska. Kdyby se oddělila, byla by to velká chyba. To jistě.“

Také pan Ignacio považuje myšlenku na odtržení Katalánska od Španělska za špatnou. Ale chápe, že Katalánci mají svá práva a usilovali o nezávislost řadu let. Už půl tisíciletí, ale žijí v rámci Španělska. Když spolu národy stráví tolik let, je potom dost komplikované, aby se jejich země najednou rozdělily.

Ignacio doufá, že to s Katalánskem a Španělskem neskončí jako s Jugoslávií. Španělsko by podle pana Ignacia ztrátou Katalánska utrpělo hlavně ekonomicky.

Ztráta by to byla i pro fotbal. Na světovém šampionátu by to mělo Španělsko bez hráčů Barcelony mnohem těžší.

Katedrála v Zragoze | Foto: Pavel Novák

Vývoj podpory politickým stranám, usilujícím o odtržení Katalánska od Španělska | Foto: ČTK

Pavel Novák, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme