SpaceShipTwo měla při testování nehodu. Jeden z pilotů zemřel

Během zkušebního letu dnes v Kalifornii havarovala soukromá kosmická loď SpaceShipTwo společnosti Virgin Galactic. Policie potvrdila, že druhý pilot při nehodě zemřel. Jde o první oběť havárie vesmírného plavidla po téměř 12 letech. Hlavnímu pilotovi se podařilo katapultovat, utrpěl ale vážná zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky kosmické lodi SpaceShipTwo, která se zřítila v Mohavské poušti

Trosky kosmické lodi SpaceShipTwo, která se zřítila v Mohavské poušti | Zdroj: ČTK

Dopravní raketoplán podle médií explodoval za letu krátce po zážehu motorů a zřítil se v Mohavské poušti. Na místo neštěstí okamžitě vyjely hasičské vozy.

Firma patřící britskému miliardáři Richardu Bransonovi na Twitteru oznámila, že stroj vyvíjený pro komerční lety do vesmíru vykázal během testu vážnou anomálii. Přesnou příčinu nehody teď zjišťují experti ve spolupráci s místními úřady.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nehodě soukromé vesmírné lodi SpaceShipTwo mluvil publicista Pavel Toufar

Sám Branson se nechal slyšet, že letí na místo neštěstí, aby byl se svým týmem.

Fotograf Ken Brown, který byl svědkem havárie, agentuře AP popsal, že vesmírná loď explodovala poté, co se odpoutala od letadlového nosiče, který ji vynesl do velmi vysoké výšky.

Virgin Galactic je propagátorem vesmírné turistiky. Její představitelé doufali, že komerční cestu nad oběžnou dráhu bude možné podniknout už během několika měsíců. Společnost chtěla mít k dispozici celkem pět strojů SpaceShipTwo.

„V raketovém letadle mělo létat šest cestujících, kteří by si zaplatili 200 tisíc dolarů, to jsou asi čtyři miliony korun. A zažili by asi pět minut mikrogravitace,“ přibližuje publicista Pavel Toufar. Vážný zájem projevilo více než 800 lidí, někteří z nich už složili zálohu.

Startovat by se mělo z kosmodromu Spaceport America, vybudovaného v poušti Nového Mexika. Nosný letoun WhiteKnightTwo podle plánů vynese kosmickou loď do výšky 15 kilometrů. Tam se SpaceShipTwo odpojí a zažehne raketový motor, který ji vynese nad zemskou atmosféru. Pak loď klesne po balistické křivce zpět na zem.

Odborníci se teď ale domnívají, že i pokud se přesně vysvětlí důvody havárie, výlety na hranici kosmického prostoru a zpět budou s největší pravděpodobností odloženy – možná i o několik let. Generální ředitel společnosti George Whitesides se ale o budoucnost letů nebojí.

„Vesmír je náročný a tato nehoda je toho důkazem. Budeme podporovat vyšetřování, abychom zjistili, co se stalo, a poučili se z toho. Budoucnost závisí na těžkých dnech, jako jsou tyto. Pilotům i našim pracovníkům dlužíme, abychom neúspěch pochopili a zlepšili se. A to taky uděláme," dodal Whitesides.

Americké kosmické lodě budoucnosti by měly umožnit evakuaci posádky

Číst článek

Ve Spojených státech jde o druhou vážnou nehodu vesmírného plavidla v průběhu několika dní. V úterý soukromá americká raketa Antares explodovala jen několik sekund po startu z komerčního kosmodromu na ostrově Wallops Island v americkém státě Virginia. Incident si nevyžádal oběti ani zraněné.

Raketa bez posádky měla do vesmíru vynést nákladní loď Cygnus s více než dvěma tunami nákladu, včetně vědeckého materiálu určeného pro Mezinárodní vesmírnou stanici.

Kluzák Spaceshiptwo vzlétl ze země díky většímu letadlovému nosiči zvanému WhiteKnightTwo | Foto: Virgin Galactic

Vladimír Kroc, Lenka Kabrhelová, ČTK, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme