Svět si připomíná 400 let od úmrtí Shakespeara i Cervantese

Uplynulo 400 let, co zemřel jeden z nejvýznamnějších světových dramatiků William Shakespeare. Jeho tvorbu i život připomene množství událostí v rodné Velké Británii i ve světě. Jelikož se dnešní den připomíná také 400. výročí úmrtí španělského spisovatele Miguela de Cervantese, vyhlásilo UNESCO 23. duben Světovým dnem knihy a autorského práva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

William Shakespeare

William Shakespeare | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0

V Shakespearově rodném Stratfordu nad Avonou dnes pro veřejnost zpřístupní prostory cechovního domu, kam malý William chodil do školy.

Traduje se, že William Shakespeare a Miguel de Cervantes zemřeli ve stejný den, 23. dubna 1616. Není to ale tak docela pravda. Ve skutečnosti zemřel Shakespeare 23. dubna juliánského kalendáře, který v té době v Anglii platil, dle současného kalendáře však datum jeho úmrtí připadá až na 3. května. Cervantes zemřel v Madridu 22. dubna, následující den bylo jeho tělo zpopelněno.

„Tohle je pravděpodobně jediná budova v širokém okolí, kterou by Shakespeare dneska poznal,“ přiznal Českému rozhlasu manažer projektu rekonstrukce unikátního domu Lincoln Clarke.

Stratford večer zažije mimořádné představení věnované slavnému dramatikovi, které si nenechá ujít ani následník trůnu princ Charles. Ve vystoupení Shakespeare Live!, které bude přenášet i televize BBC, se představí třeba Helen Mirrenová nebo Benedict Cumberbatch.

V londýnském divadle The Globe se pak stylově bude hrát Hamlet. Půjde o závěrečné představení dvouletého turné, při kterém soubor divadla s touto legendární hrou objel všechny země světa. V Londýně si lidé budou moci také projít trasu, kde se na 37 obrazovkách budou promítat známé scény ze Shakespearových her.

Inscenace ČRo Vltava a zvuková sprcha

Český rozhlas Vltava připravil k výročí úmrtí Williama Shakespeara celý projekt Shakespeare 400. Ten dnes vyvrcholí také v Café NONA v Praze setkáním se shakespearovskými tvůrci a na piazzetě Národního divadla takzvanou zvukovou sprchou Williama S. a instalací Světla noci Shakespearovské.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výročí smrti britského dramatika Williama Shakespeara připomíná Český rozhlas Vltava inscenací komedie Sen noci svatojánské.

Stanice Vltava dnes v 15.30 hodin uvede rozhlasovou inscenaci komedie Sen noci svatojánské v režii Martiny Shlegelové. V rolích se představí Viktor Preiss, Josef Somr, Jaroslav Kepka, Pavla Beretová, Miroslav Krobot a Martin Myšička.

U Národního divadla připomene úmrtí Williama Shakespeara speciální zvuková instalace. Při průchodu zvukovým laserem lidé uslyší úryvky dramatikových nejslavnějších her.

William Shakespeare | Foto: Český rozhlas

William Shakespeare | Foto: Michal Jindra

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme