USA si i po brexitu uchovají speciální vztah k Británii, řekl Kerry

Spojené státy si uchovají svůj dlouhodobý speciální vztah k Británii i poté, co Britové v referendu odhlasovali vystoupení své země z Evropské unie. V Bruselu to dnes řekl americký ministr zahraničí John Kerry. Zdůraznil také, že Spojené státy mají zájem na silné Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Kerry po návštěvě Bruselu

John Kerry po návštěvě Bruselu | Zdroj: Reuters

Přestože britské referendum nedopadlo tak, jak si přála administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy, je podle ministra Kerryho potřeba respektovat vůli lidu.

Realizována by měla být odpovědně, citlivě, promyšleně a strategicky, dodal.

"Je důležité, abychom se v tomto přechodném období soustředili na to, že nikdo neztratí hlavu," poznamenal Kerry. Je podle něj potřeba se vyvarovat snah o odplatu, a naopak hledat cesty, jak udržet a posílit hodnoty, které západní země spojují.

"Zájmy a hodnoty, které nás už dlouhou dobu spojují, se v den hlasování nezměnily," prohlásil Kerry po jednání s představiteli Evropské komise.

Spojené státy potřebují silnou Evropskou unii, neboť s ní úzce spolupracují v celé řadě oblastí, od boje se změnami klimatu přes potírání terorismu až k migrační krizi, připomněl americký ministr.

Z Bruselu míří Kerry do Londýna, kde bude jednat s britským ministrem zahraničí Philipem Hammondem i premiérem Davidem Cameronem. Chce tam prý zdůraznit, že USA udělají vše, co bude třeba, aby bylo přechodné období co nejrozumnější a nejklidnější přes nevyhnutelné problémy a dopady, které odchod Británie z EU bude mít.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme