V albánských horách zavraždili dva české turisty. Našli je v rozstříleném autě

Dva čeští turisté, sedmadvacetiletý muž a šestatřicetiletá žena, byli zavražděni v horách na severu Albánie. Případ vyšetřuje albánská policie. Ta zároveň za svědectví, které je dovede k dopadení zločinců, vypsala odměnu 30 tisíc eur, v přepočtu přes 800 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Albánská policie (ilustrační foto)

Albánská policie (ilustrační foto) | Foto: Policia e Shtetit

„Byli nalezeni v autě, které bylo rozstřílené. V tuto chvíli případ vyšetřuje albánská policie samozřejmě jako trestný čin s tím, že těla byla odvezena do Tirany na pitvu. Zároveň také došlo ke ztotožnění obou lidí,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová.

Dvojice, která pocházela ze západních Čech, byla podle agentury AFP na cestě za skupinou českých turistů v kempu na severu Albánie u odlehlé vsi Theth, než byla asi 50 kilometrů od cíle přepadena.

Podle albánských médií Češi nejspíš jednoho svého vraha vzali do auta. Ten pak začal střílet. Pachatelé dvojici okradli a auto i s těly shodili do rokle, zřejmě aby zločin zamaskovali.

Na místě jsou nyní desítky policistů, vyšetřování ale komplikuje obtížně přístupný horský terén a špatný signál mobilního operátora, uvádějí albánská média. Vyšetřovatelé údajně ve vozidle kromě těl našli také automatickou zbraň a zásobník.

Policie předpokládá, že útočníků bylo víc a nejspíš se jednalo o místní lidi. Na zbrani, která v autě zůstala, i na sklech se našly otisky prstů cizích lidí, což by policisty mohlo přivést na stopu, doplňuje albánská Gazeta Telegraf.

Horská divočina v okolí místa činu, kde skalní vrcholy dosahují výšky až 2400 metrů, je oblíbenou destinací pro turisty ze západní a střední Evropy. V oblibě ji ale mají rovněž pěstitelé konopí, navzdory policejnímu zásahu z loňského léta.

Nejde o první případ, kdy se čeští turisté stali v Albánii patrně obětí trestného činu. V roce 2001 zmizeli v albánských horách tři čeští turisté. Případ je dodnes nevyřešen.

ČRo, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme