V Česku je už sedm národních geoparků. Na seznam přibylo Ralsko

Česko má sedmý geopark. Nejnovější přírůstek se rozkládá na území bývalého výcvikového prostoru Ralsko a nese i stejný název. Oblast o rozloze skoro 300 kilometrů čtverečních se má postupně přeměnit na přírodní rekreační oblast.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geopark Ralsko - jeden z hradčanských rybníků

Geopark Ralsko - jeden z hradčanských rybníků | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Zástupci obecně prospěšné společnosti Geopark Ralsko dnes převezmou certifikát Národního geoparku, který uděluje ministerstvo životního prostředí. Předá jim ho v Doksech náměstek ministra životního prostředí Vladimír Mana.

Titul Národní geopark ČR získávají pouze geologicky hodnotná území. „Je to v podstatě značka kvality jednak pro to území, že má ty přírodní hodnoty a také pro tu organizaci, že splňuje standardy,“ vysvětluje ředitelka geoparku Ralsko Lenka Mrázová.

Geoparky v Česku:
Český ráj
Egeria (Karlovarsko)
GeoLoci (Tachovsko)
Kraj blanických rytířů
Podbeskydí
Železné hory
Ralsko
Zdroj: Česká geologická služba

Zisk certifikátu podle ní umožní pokračovat v dalším rozvoji geoparku, aby se v příštích letech stal vyhledávanou turistickou oblastí.

„Dál budeme pracovat na propagaci národního geoparku, se kterou už jsme začali. Na budování další návštěvnické infrastruktury, která spočívá například v naučných stezkách nebo v různých odpočinkových místech, kde se mohou interaktivními prvky seznámit právě s geoparkem a s jeho hodnotami,“ říká Mrázová.

Geopark je označení pro oblasti, které rozvíjejí místní obyvatelé a různé státní i soukromé organizace. Vytvářejí trasy nebo cyklostezky a podporují turismus.

David Černý, Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme