V Česku platí 1. stupeň ohrožení terorismem, vláda schválila i nasazení armády

Česká vláda po teroristických útocích v Belgii vyhlásila první stupeň ohrožení terorismem. Po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou, zástupci tajných služeb a policií to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD). Večer pak tento krok na mimořádné schůzi schválila i vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpřísněná bezpečnostní opatření platí i na Mezinárodním letišti Václava Havla v Praze

Zpřísněná bezpečnostní opatření platí i na Mezinárodním letišti Václava Havla v Praze | Foto: Filip Jandourek

„V tuto chvíli jsou realizována zvýšená bezpečnostní opatření. Jejich cílem je maximálně posílit prevenci možných bezpečnostních incidentů v České republice,“ uvedl po schůzce premiér Bohuslav Sobotka.

Vláda večer potvrdila vyhlášení prvního stupně ohrožení terorismem a schválila posílení policejních hlídek o 550 vojáků po dobu maximálně dvou měsíců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko zpřísnilo bezpečnostní opatření a policie zesiluje hlídky, informuje reportér Martin Karlík

Podle mluvčího generálního štábu Jana Šulce se budou vojáci připraveni zapojit od středeční osmé hodiny ranní.

Na 350 vojáků bude pomáhat policii v hlavním městě, dalších 200 pak na Moravě.

„Úkolem vojáků bude ve smíšených hlídkách dohlížet na bezpečnost na letištích, nádražích a na dalších místech se zvýšenou koncentrací osob. Předpokládáme, že tato opatření budou platit z rozhodnutí vlády po dobu dvou měsíců, pochopitelně s možností jejich prodloužení či rozšíření dle potřeby,“ upřesnil Šulc.

Ministr vnitra Milan Chovanec zdůraznil, že české úřady nemají žádnou konkrétní informaci o riziku útoku, přesto policie okamžitě zavedla zvýšená bezpečnostní opatření.

První stupeň varování je označen žlutým trojúhelníkem a upozorňuje na existenci obecného ohrožení terorismem. Podobná bezpečnostní opatření v Česku platila například po listopadových teroristických útocích v Paříži. Dosud platil stupeň nula.

„Týkají se všech mezinárodních letišť, metra, vybraných budov jako jsou konzuláty a míst se zvýšeným výskytem lidí. Tato opatření budou pokračovat, chceme je ještě rozšiřovat. Jsme připraveni reagovat například zvýšením kontrol na vnitřní hranici, tedy mezi námi a okolními státy Schengenu,“ řekl Chovanec.

Česká cizinecká policie zvýšila ihned po explozích na letišti v Bruselu bezpečnostní opatření na všech mezinárodních letištích v Česku, vedle Prahy také v Brně, Ostravě, Pardubicích a Karlových Varech.

Na místě jsou mimo jiné i specialisté na vyhledávání výbušnin, na letištích je nasazen až čtyřikrát vyšší počet hlídek. Zvýšená bezpečnostní opatření se týkají také pražského metra.

ONLINE: Při teroristických útocích v Bruselu zemřelo na 30 lidí, k činu se hlásí IS

Číst článek

Stupeň ochrany zvýšily i jaderné elektrárny Temelín a Dukovany. Opatření se týká například monitoringu okolí a kontrol u vstupu.

Policejní hlídky posílí i vojáci

Do akce budou povoláni i členové armády, kteří se zapojí do hlídek policie. Policejní prezident Tomáš Tuhý očekává, že v nejbližších hodinách bude nasazeno několik stovek vojáků. Zvýšené bezpečnostní aktivity se přitom podle něj nebudou týkat jen Prahy, ale i dalších velkých měst.

Ministr vnitra očekává, že první vojáci se objeví v ulicích ve středu ráno. „Jsou to preventivní opatření,“ zdůraznil před poslanci Chovanec.

Ministerstvo zahraničí odrazuje od cest do Bruselu

Ministerstvo zahraničí pak Čechy varovalo před cestami do belgického hlavního města. „Obracím se na české občany, aby odložili plánované cesty do Bruselu a vyčkali, až se bezpečnostní situace v Bruselu změní,“ doporučil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„A pokud už jsou v Bruselu, tak bych na ně apeloval, aby se vyhýbali veřejným prostorám. Pokud se ocitnou v nouzi, tak se obraťte na české velvyslanectví v Bruselu,“ vyzval šéf české diplomacie.

Zpřísněná bezpečnostní opatření platí i na Mezinárodním letišti Václava Havla v Praze | Foto: Filip Jandourek

Kabinet má podporu v posilování bezpečnosti

„Pan prezident je hluboce otřesen teroristickými útoky v Belgii, které potvrzují neochabující aktivitu teroristických sil. A varuje před tím, aby byla hrozba teroristických útoků v dalších zemích včetně České republiky podceňována,“ tlumočil reakci prezidenta Miloše Zemana jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

V posilování bezpečnosti vládu podporuje i opozice. „V této věci má naše vláda podporu. A pokud vyhodnotí situaci jako nebezpečnou a bude chtít zvyšovat bezpečnostní opatření, považujeme to za daných okolností za naprosto adekvátní,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Naší prioritou je ochránit naše hranice, naše občany. A veškeré kroky, které budou naše bezpečnostní složky dělat, budou naši ministři určitě podporovat,“ zdůraznil místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska by lidé neměli podlehnout strachu. „Chápu, že všichni máme obavy, strach je přirozená lidská emoce. Ale kdybychom se strachem nechali ochromit a ovládnout, tak teroristé vyhráli, protože o nic jiného jim nejde. A jsem přesvědčen, že nesmí vyhrát,“ zdůraznil Kalousek.

„Očekávám, pokud budou další zpravodajské informace, že se stupeň (ohrožení – pozn. red.) buď zvýší, nebo se situace uklidní,“ řekl k bezpečnostním opatřením předseda KSČM Vojtěch Filip. „K útokům se přihlásil Islámský stát, v současné době nejnebezpečnější teroristická organice na světě. A v tomto ohledu je asi potřeba přijmout opatření, která jsou adekvátní,“ dodal.

„Bezpečnostních opatření by mělo být ještě více,“ říká předseda poslanců opozičního Úsvitu - Národní Koalice Marek Černoch. „Samozřejmě budeme dál prosazovat, aby se chránily hranice České republiky tak, aby se sem ti lidé nedostali.“

Stupně ohrožení terorismem | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme