V pražské zoo se narodilo první slůně, které tam bylo i počato

V Zoo Praha se brzy ráno narodilo slůně. Je to první sloní mládě, které se ve více než osmdesátileté historii chovu slonů v pražské zoologické zahradě nejen narodilo, ale bylo zde i počato. Je to sameček a váží 104 kilogramů. Pro ředitele Miroslava Bobka prý porod patřil k nejsilnějším okamžikům, které v pražské zoo zažil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská zoologická zahrada má nový sloní přírůstek

Pražská zoologická zahrada má nový sloní přírůstek | Foto: Zoo Praha, Petr Hamerník | Zdroj: ČTK

„Zatím vše probíhá dobře. Podařilo se zvládnout nejobtížnější fázi, to znamená porod a dobu bezprostředně po porodu. Po sedmé hodině už se sameček poprvé napil, takže asi skutečně máme důvod k opatrnému optimismu,“ řekl Bobek Českému rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek v Českém rozhlase mluvil o narození prvního slůněte, které bylo v Praze i počato

„Mládě přišlo na svět krátce po třetí hodině ranní. Je to sameček a váží 104 kilogramů. Ještě není vyhráno a nechci to zakřiknout, ale jsou to pro mne asi vůbec nejsilnější okamžiky, které jsem tady v zoo zažil,“ napsal Bobek na svůj facebookový a twitterový účet.

Matkou slůněte je Janita, kterou chovatelé do pražské zoologické zahrady přivezli v roce 2012 ze Srí Lanky. Jde o její první mládě. Otcem je Mekong, jenž už žije v Nizozemsku. Slůně se narodilo v komplexu Údolí slonů, které zahrada otevírala v roce 2012.

Odchov podle ředitele Bobka nebude jednoduchý. „Je nutné překlenout to nejkritičtější období, které za sebou ještě úplně nemáme,“ upozornil.

 

První slůně ve více než osmdesátileté historii chovu slonů, které se v Zoo Praha nejen narodilo, ale bylo zde i počato. ...

Zveřejnil(a) Miroslav Bobek dne 4. duben 2016


„Březí je i druhá ze ‚srílanských‘ slonic Tamara, otcem mláděte by měl být náš stávající sloní býk Ankhor. Sloni žijí ve skupině samic s mláďaty, která je vedena matriarchou. Naším cílem je právě takovou skupinu s přirozenými sociálními vazbami vybudovat,“ prozradil Českému rozhlasu ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

V pražské zoo už se před třemi lety narodila samička Sita, která zde ale počata nebyla.

ČTK, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme