Věra Jourová skončí na ministerstvu 3. října, prezident Zeman přijal její demisi

Věra Jourová z hnutí ANO skončí ve funkci ministryně pro místní rozvoj 3. října. Prezident Miloš Zeman přijal její demisi, uvedl to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Hnutí ANO zatím jejího nástupce na ministerstvu nevybralo. Jourová za sebe doporučila svoji náměstkyni Kláru Dostálovou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurokomisařka Věra Jourová

Eurokomisařka Věra Jourová | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD už dříve požádal předsedu ANO Andreje Babiše, aby nového ministra vybral co nejdříve. Ministerstvo podle něj musí být po 3. říjnu obsazené.

Padesátiletá Věra Jourová se má stát v nové Evropské komisi Jeana-Claudea Junckera eurokomisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a otázky rovnosti pohlaví.

Ve středu na ni ještě čeká slyšení před Evropským parlamentem, kterému se přezdívá grilování. Europoslanci při něm zkoumají odborné schopnosti kandidáta i jeho lidskou a morální způsobilost.

Tento proces nepatří podle odborníků k formalitám. Například Malťan Karmenu Vella, který se má ujmout portfolia životního prostředí, námořní problematiky a rybolovu, musel vysvětlovat, co si myslí o evropské legislativě ze 70. let týkající se ochrany migrujících ptáků.

Europarlament může schválit nebo odmítnout jen komisi jako celek, v minulosti si už ale vynutil výměnu eurokomisařů, které nepovažoval za vhodné.

Ještě tak může dojít ke změnám, ať už personálním, nebo v rozdělení portfolií. Pro důvěru si komise půjde do parlamentu až na konci října.

Evropská komise - obsazení | Foto: Český rozhlas

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme