WADA: IAAF selhala v boji s dopingem, zodpovědný je bývalý prezident Diack

Mezinárodní atletická federace (IAAF) podle Světové antidopingové agentury (WADA) naprosto selhala v boji s dopingem. Za hlavního viníka označila nezávislá komise bývalého prezidenta IAAF Lamina Diacka. Senegalský funkcionář podle ní také nese zodpovědnost za korupci v nejvyšších sférách atletiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavním viníkem dopingové aféry je podle Světové antidopingové agentury (WADA) bývalý prezident Mezinárodní atletické federace (IAAF) Lamine Diack

Hlavním viníkem dopingové aféry je podle Světové antidopingové agentury (WADA) bývalý prezident Mezinárodní atletické federace (IAAF) Lamine Diack | Zdroj: Reuters

„Je zodpovědný za organizování a umožnění konspirace a korupce v IAAF,“ stojí ve zprávě WADA.

„Nálezy komise WADA ukazují, jak bylo pro jednotlivce snadné narušit systém. Informace jednoznačně ukazují, že problém IAAF šel ze samého vrcholu, od prezidenta Lamina Diacka,“ říkal na tiskové konferenci Richard McClaren, který jako člen komise WADA zprávu připravoval.

„Diack podle všeho vytvořil úzký uzavřený okruh lidí, který fungoval jako neformální a nelegitimní vládní struktura mimo organizaci IAAF. Diack věděl o podvodech a vydírání atletů, kteří se nechtěli podvolit pravidlům této struktury,“ uvedla antidopingová agentura.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezinárodní atletická federace o problému s ruským dobingem dobře věděla a neřešila ho, ba dokonce kryla

Komise rovněž doporučila „právní vyšetřování“ procesu, který vedl k udělení mistrovství světa v roce 2021 americkému Eugene. To by mohlo vést k vyšetřování i nynějšího šéfa IAAF Sebastiana Coa, jenž byl tehdy viceprezidentem federace a zároveň pracoval jako poradce pro firmu Nike.

Ta má sídlo právě v Eugene a enormně usilovala o získání pořadatelství šampionátu. „O tom musela vědět celá Rada IAAF,“ stojí ve zprávě WADA.

Coe už čelí několika obviněním, že jako druhý muž IAAF o krytí dopingu musel vědět. „Z vyšetřování je také zjevné, že IAAF věděla o problému s ruským dopingem mnohem více, než se předpokládalo, a že neměla žádnou touhu problémy jakkoliv řešit,“ dodal šéf WADA Pound k téměř devadesátistránkovému dokumentu.

Podle agentury AP zástupci atletické federace o systematickém dopingu v Rusku věděli už od roku 2009 a snažili se ho krýt. „Nedocházelo tady k žádnému ututlávání,“ tvrdil nedávno Coe, jenž byl ve vedení IAAF od roku 2008.

WADA zveřejní další zprávu o dopingu, má obvinit špičky světové atletiky

Číst článek

Coe dnes seděl při tiskové konferenci v Mnichově mezi zhruba stovkou novinářů a poslouchal kritiku i na svou adresu. Podle předsedy komise Dicka Pounda nicméně nikdo jiný než Coe nemůže vyvést IAAF ze současné krize.

„Neumím si nikoho lepšího představit. Je schopný a IAAF má jedinečnou příležitost pohnout se pod tímto silným vedením kupředu. Držíme mu palce,“ řekl Pound.

Nejbližšími pomocníky Diacka byli podle WADA osobní poradce, pokladník, oba synové, šéf lékařské exekutivy a antidopingového oddělení IAAF.

Úvodní část zprávy WADA v listopadu odhalila státem podporovaný doping v ruské atletice, kvůli čemuž nesmí ruští atleti startovat až do odvolání na mezinárodních soutěžích a hrozí jim vyloučení i z olympijských her v Riu.

Diack čelí podezření, že přijal nejméně 200 000 eur (téměř 5,5 milionu korun) od ruských atletů za krytí jejich dopingových případů. Už ho kvůli tomu vyšetřuje francouzská prokuratura. „Vedení IAAF se nesnažilo preventivně bojovat proti korupci, naopak ji schvalovalo,“ uvedla WADA.

„A v případu ruského dopingu se chovalo absolutně nevhodně, řešila ho 'osobní rada' prezidenta IAAF,“ opět zmínila Diacka, kterého Coe nahradil ve funkci loni po MS v Pekingu. „Vyšetřující komise zjistila, že nebylo legálně možné úspěšně podvodníky trestat.“

Etická komise IAAF už minulý týden udělila doživotní zákaz činnosti bývalému šéfovi ruského svazu Valentinu Balachničevovi, trenérovi chodců a vytrvalců Alexeji Melnikovovi a Papu Massateu Diackovi, synovi bývalého šéfa IAAF.

„IAAF neměla ani žádná pravidla ohledně zaměstnávání příbuzných,“ podotkla WADA v dnešní zprávě. Balachničevovi rovněž zrušila čestné členství Rada Evropské atletiky, jejíž šéf Svein Arne Hansen žádá daleko tvrdší postihy pro dopingové podvodníky.

Podle dnešní zprávy se korupce může týkat i volby pořadatelství olympijských her v roce 2020. Turci údajně odmítli zaplatit Diackovu synovi Chalilovi sponzorský poplatek čtyř až pět milionů dolarů, naopak Japonci ho poskytli. Tokio pak ve volbě dostalo přednost před Istanbulem.

Kvůli podezření z uplácení požadují vyšetřovatelé WADA také důkladné prozkoumání všech světových šampionátů, které atletická federace udělila v letech 2009 až 2019.

„Nemáme nezvratné důkazy, ale máme dost informací a myslíme si, že je důležité, aby byl proveden forenzní audit,“ řekl další člen komise Richard McLaren.

Dopingový skandál v atletice - hlavní aktéři | Foto: Český rozhlas

ČTK, Martin Charvát, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme