Zahraniční dovolená bez cestovního pojištění může přijít hodně draho

Egypt, Bulharsko a Turecko - právě tam se v létě na dovolené turisté nejčastěji zraní. Shodují se české pojišťovny. Ty každoročně řeší stovky případů. Ne všichni si ale cestovní pojištění zřizují. Ošetření je pak může vyjít i na statisíce korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zavazadla na letišti.

Zavazadla na letišti. | Foto: Tomáš Adamec

Před rokem vyrazil jednatřicetiletý Aleš s partou kamarádů do Chorvatska na kurz windsurfingu. To ale netušil, že se mu čtrnáctidenní dovolená zkrátí na polovic. Při jízdě totiž narazil na kámen.

„Když jsem zápasil s plachtou, tak mě vítr poslal do moře. Pod vodou se skrýval nějaký útes. Byla to malá, ale dost hluboká rána těsně pod kolenem,“ vypráví Aleš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Adrenalinové sporty je třeba připojistit, upozorňuje Zuzana Švejdová

Díky pojištění nezaplatil ani korunu, vše nakonec uhradila pojišťovna. Ne všichni si ale pojištění na cesty pořizují. Podle mluvčího Generali Jiřího Cívky v takovém případě lidé musejí počítat s tím, že si připlatí.

„Ve většině států Evropy není zdravotní péče bezplatná. V případě hospitalizace nejsou výjimkou i statisícové až milionové náklady.“

Od viróz po úrazy

Obecně nejvíc řeší v zahraničí lidé zažívací potíže nebo taky virózy. Podle Jany Černé z Allianz pojišťovny přibývá i úrazů:

„Častá jsou taky onemocnění dětí - třeba angíny, sluneční alergie, záněty očí a uší, ale také vysoké teploty a pak samozřejmě úrazy.“

Třeba v Chorvatsku se lidé často zraní při šlápnutí na mořského ježka. Ošetření - tedy vyndání trnů - vyjde přibližně na 3000 korun. A například za hospitalizaci v Egyptě si lékaři účtují zhruba 30 tisíc korun.

O řád vyšší částky jsou pak v exotických zemích, dodává Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny:

„Konkrétně u nás to byla Kolumbie, Jižní Afrika, Nepál a Antigua, kde ta průměrná škoda přesáhla 100 tisíc korun. V té nejdražší zemi to bylo dokonce 160 tisíc korun.“

Přibývá taky těch, kteří v cizině holdují adrenalinovým sportům. Jen loni jejich počet vzrostl dvojnásobně. Jenže na sporty - jako je třeba horská cyklistika, potápění nebo taky jízda na čtyřkolkách - se základní pojistka nevztahuje.

Lidé se proto musejí připojistit. Právě úrazy z adrenalinových sportů patří mezi ty nejvážnější a léčebné výlohy podle statistik mezi nejvyšší.

mkp, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme