Zastánců plošného zákazu kouření v restauracích přibývá, zjistil průzkum

Pro plošný zákaz kouření v restauracích je podle nového průzkumu stále víc Čechů. Ukazuje to aktuální studie studentů Univerzity Karlovy a společnosti Ipsos. Podle jejich závěrů podporuje konec cigaretového kouře v hospodách, barech a jiných podnicích už 78 procent obyvatel. Přesná čísla představí autoři průzkumu dnes v Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

„Já pro striktní zákaz kouření v restauracích nejsem, spíš jen přes oběd,“ říká žena. „Já jsem sice kuřák, ale je mi to jedno,“ uvádí muž. „Já jsem pro v každém případě,“ prohlašuje další žena.

Na podobné otázky odpovídalo v novém průzkumu Univerzity Karlovy, který zaštítila agentura Ipsos, přes tisíc lidí z celého Česka. Výsledky ukazují, že postoj lidí je čím dál víc pro zákaz kouření v restauracích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zastánců plošného zákazu kouření v restauracích podle nového průzkumu v Česku přibývá. Více od redaktorky Ivety Záleské

„Pro razantní zákaz kouření v restauracích je 40 procent české populace. Je to o 12 procent více než v roce 2012. Celkem je pro zákaz kouření v restauracích 78 procent populace,“ říká vedoucí projektu Miroslav Slíž.

Podobný výzkum provedl už v roce 2012. Od té doby ubylo kuřáků jen nepatrně. V Česku kouří stále více než třetina obyvatel.

„Oproti roku 2012 klesl počet kuřáků jen o dvě procenta, a to ve skupině občasných kuřáků. Tento pozitivní trend může podpořit plánovaný zákaz kouření,“ míní Slíž.

Z průzkumu podle něj také vyplynulo, že skoro třetina dotázaných by nezačala kouřit ještě před osmnáctým rokem, kdyby zákaz kouření v restauracích platil.

„Značná část lidí, hlavně příležitostných kuřáků kouří právě v restauraci, kde si zapálí ve společnosti, kde je třeba uvolněná atmosféra. To platí u mladých lidí. A právě 30 procent mladých lidí, kteří začali kouřit před osmnáctým rokem věku, by vůbec nezačali, kdyby platil zákaz,“ upozorňuje Slíž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z průzkumu FSV UK vyplývá, že roste počet zastánců úplného zákazu kouření v restauracích. Hostem ČRo byl vedoucí projektu Miroslav Slíž

Závěry stude tvrdí, že kdyby začal platit zákaz kouření v restauracích, přibylo by jim zákazníků, a to o 3 až 6 procent. „Vycházíme z deklarací respondentů, kdy jsme se ptali, jak by se zachovali v případě, že by platil zákaz kouření, a vyšlo nám číslo, že by došlo ke zvýšení o 3 až 6 procent,“ vysvětluje Miroslav Slíž.

Česká republika je jednou z posledních evropských zemí, která nemá omezené kouření v restauracích. To chce teď ministerstvo zdravotnictví změnit.

Proti plošnému zákazu jsou ale restauratéři.

Restaurace Továrna na iluze | Foto: Tomáš Rypan

„Pivní kultura je tady často spojená s cigaretou. Nedokážu si představit, že vesnická restaurace by měla dodržovat zákaz kouření,“ říká Marek Hofman z jedné pražské restaurace.

Podle docentky Evy Králíkové ze Všeobecné fakultní nemocnice má ale plošný zákaz kouření pozitivní vliv na zdravotní stav populace:

„V zemích, kde se přestalo kouřit ve veřejných prostorách, klesly během prvního roku infarkty myokardu o 10 až 17 procent.“

Úplný zákaz kouření v restauracích chce ministerstvo zdravotnictví prosadit už od roku 2016.

Kouření v restauracích vadí v ČR stále více lidem | Foto: ČTK

Zákaz kouření v restauracích v zemích EU | Foto: Český rozhlas

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme