Zeman vyzval k mezinárodní vojenské akci proti islámským teroristům

Prezident Miloš Zeman varoval před Islámským státem, který je podle něj úhlavním nepřítelem dneška. Vyzval proto k vojenské akci proti teroristům za účasti všech členů Rady bezpečnosti OSN. Zaměřit by se podle Zemana měla především na výcvikové tábory teroristů a měla by využívat dostupné moderní technologie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman na konferenci Let My People Live v lednu 2015 prohlásil: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman.“ A odstartoval tím kauzu Peroutka

Miloš Zeman na konferenci Let My People Live v lednu 2015 prohlásil: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman.“ A odstartoval tím kauzu Peroutka | Foto: Filip Jandourek

Během projevu na závěr dvoudenního fóra o antisemitismu, které se koná při příležitosti 70. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim, Zeman přirovnal Islámský stát k nacistickému Německu.

„Tento Islámský stát, často podceňovaný, má obdobnou povahu jako mělo nacistické Německo počátkem 30. let. To, co nám podle mého názoru hrozí, je superholokaust, jehož oběťmi budou stovky milionů lidí,“ upozornil prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

Islámský stát má podle Zemana stejnou povahu jako nacistické Německo počátkem 30. let. Výrok rozebral komentátor ČRo Jan Fingerland

„Máme-li zabránit superholokaustu a masivnímu vyvražďování lidí, potřebujeme sjednocenou ozbrojenou akci, akci, do jejíchž mezinárodních sil rychlého nasazení by měli vyslat své síly pokud možno všichni stálí členové Rady bezpečnosti,“ upřesnil.

Miloš Zeman také varoval před selháním elit, vybíjením si frustrace na menšinách a politikou ústupků – upozornil na to, jak se evropské země zachovaly k Německu před druhou světovou válkou.

„Holokaust začíná první lavičkou v parku, na kterou si nesmí sednout Žid. A plynová komora je teprve dovršením, nikoli začátkem tohoto holokaustu,“ poznamenal Zeman. „A my se musíme ptát, zda je možná, dokonce v ještě větších rozměrech, recidiva, která tentokrát nezahrne šest milionů Židů, ale zahrne příslušníky celé řady vyznání, ateisty, a dokonce i muslimy,“ zdůraznil.

O osvětimský památník je zájem. Ročně ho navštíví na 1,5 milionu lidí

Číst článek

Mezinárodní terorismus je podle Zemana celosvětová organizovaná a rozrůstající se síť, proti které je nutné bojovat výš než na úrovni národních států a demonstrací.

Podle něj ale bude třeba ještě řady teroristických útoků, než si veřejnost uvědomí, že s teroristy se nevyjednává. „S teroristy se bojuje. S teroristy nemůžeme bojovat pouze povrchními změnami legislativy, ale ozbrojenou silou, tak jako to mohlo být v Porýní v roce 1936,“ připomněl Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výroky prezidenta Zemana o vojenském zásahu proti IS rozebrali poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna a exnáměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar

Organizace Islámský stát vznikla z irácké odnože Al-Káidy. Svůj vlastní stát chce ustavit na severu Sýrie a Iráku. Její postup se od loňského srpna nepříliš úspěšně snaží zastavit koalice zemí v čele se Spojenými státy. Stálými členy Rady bezpečnosti jsou Čína, Francie, Rusko, USA a Velká Británie.

Židé nebyli jen oběti holocaustu, ale i bojovníci, říká publicista Stanislav Motl

Číst článek

„Jestli je teď potřeba k něčemu vyzvat, tak je to k silnějšímu angažmá arabských a muslimských zemí při řešení situace v Sýrii a při řešení situace v Iráku v rámci boje proti Islámskému státu. Západ může poskytnout podporu, ale Západ nemůže za muslimské země, za arabské země řešit vážné problémy, které v tomto regionu existují,“ reagoval v České televizi premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Let My People Live, konference, Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

ČTK, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme