Zemětřesení v Nepálu nepřežilo nejméně 2500 lidí. Oblast zasáhla nová vlna otřesů

Zemětřesení zasáhlo v Nepálu a okolních zemích životy nejméně 4,5 milionu lidí. Oznámila to OSN. Záchranáři zatím ze sutin vytáhli už přes 2500 mrtvých, nepálské úřady se ale obávají, že číslo ještě poroste. Ti, co přežili, museli často strávit noc na ulici. Podle aktuální bilance tamní vlády také otřesy zranily skoro pět tisíc lidí. Zemětřesení o síle 7,9 stupňů s ohniskem nedaleko pod povrchem má desítky obětí i v sousední Indii a několik i v Tibetu a Bangladéši. Nepál a Indii navíc dnes zasáhla nová vlna otřesů. Některé z nich o síle 6,4 stupně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky zemětřesení v Nepálu

Následky zemětřesení v Nepálu | Zdroj: Reuters

Některá místa v Nepálu jsou prakticky odříznutá od světa, silnice zavalily kameny, nefunguje elektřina ani telefonní spojení a lidé nemají přístup k vodě. Záchranáři se stále snaží v troskách najít přeživší tragédie.

„Pracujeme bez přestání už od soboty ráno. Z jedné budovy se nám podařilo zachránit asi 15 lidí. Někteří jsou prostě stále na živu,“ popsal situaci jeden ze záchranářů.

Do země míří pomoc z Číny, Indie, Pákistánu i Spojených států. Podle nepálského ministra informací Minendry Ridžáje je zahraniční pomoc vzhledem k rozsahu katastrofy nezbytná.

„Okolí epicentra je těžce poškozené. Je to oblast asi 80 kilometrů na severozápad od hlavního města Káthmandú. Značné škody jsou i tam, kde se taky zřítila nejstarší věž ve městě. Škody jsou masivní,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, co čeká tým Člověka v tísni v Nepálu, mluvil vedoucí humanitárních programů organizace Marek Štys

Tragédie vyvolala v zahraničí vlnu solidarity. Pomoc už přislíbily například Spojené státy. Do Nepálu posílají záchranné týmy a poskytnou zemi finanční prostředky v hodnotě 25 milionů korun.

Z Německa odlétá hned několik týmů z mezinárodní charitativní organizace ISAR. Do země už také dorazil dvaašedesátičlenný tým čínských záchranářů.

Peníze už nabídla také Itálie, Norsko a Velká Británie. Podobný krok podle agentury AP zvažuje i Evropská unie.

Jedné z nejrychlejších reakcí se Nepál dočkal ze strany Indie. „Do Káthmandú jsme vyslali letadlo se 40 specialisty a třemi tunami zásob,“ informoval indický ministr zahraničí Subrahmanyam Jaishankar s tím, že letadlo s pomocí nebylo poslední.

Polní nemocnici postaví v poničené oblasti i Pákistán, který posílá také doktory, přikrývky a speciálně vycvičené psy.

Do postižené oblasti dnes vyráží tříčlenný tým organizace Člověk v tísni. Zároveň organizace uvolní až milion korun z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni na okamžitou pomoc.

„Tým by měl být na místě v pondělí odpoledne. Okamžitě by měl vyrazit mimo údolí Káthmándú, kam se doposud soustředí veškerá pozornost a pomoc, a dostat se do epicentra zemětřesení, což je asi 80 kilometrů západně od Káthmándú,“ řekl Marek Štys, vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni.

Čísla sbírkových účtů:
Namasté Nepál: 129929929/0600, variabilní symbol 1234
Člověk v tísni SOS Nepál: 54333345/0300
Český červený kříž: 333999/2700, variabilní symbol 1504
ADRA: 66888866/0300, variabilní symbol 380
ADRA také spustila DMS ve tvaru DMS ADRA, kterou je možné zasílat na číslo 87777 (cena jedné DMS je 30 korun)

„Jeden z našich kolegů je Nepálec, který s námi již přes rok pracuje v Afghánistánu. Proto se nám podařilo protelefonovat se do Gorky. Informace odtamtud jsou opravdu velmi špatné. Jsou tam vesnice, kde bylo zničeno i 90 procent domů. Lidé žijí na ulicích, je tam velký nedostatek pitné vody, studny a prameny jsou často zasypané. Zásoby jídla jsou ztenčené.“

Podle Štyse se skutečný počet obětí může vyjevit až po mnoha dnech: „Když to srovnám se zemětřesením v pákistánském Kašmíru v roce 2006, tak teprve třeba pět dní, týden po zemětřesení se začala objevovat skutečná čísla o počtech obětí. Katastrofální situace může být v horských údolích, která jsou odříznuta kvůli sesuvům půdy, zničeným komunikacím.“

„V první fázi je zapotřebí především záchranářské práce a zdravotnická pomoc. Když to srovnám s Kašmírem, tam jsme ještě po deseti dnech transportovali lidi s otevřenými zlomeninami a amputovanými končetinami. K zraněným v odlehlých oblastech se pomoc dostává nesmírně pomalu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemětřesení pocítila na vlastní kůži nedaleko města Pokhara i česká turistická průvodkyně Dominika Kobzová

„Dalším úkolem je zajistit přístup k pitné vodě. Po nejurgentnější fázi, tedy po sedmi až deseti dnech, se nám osvědčilo organizování rozsáhlých veřejných prací na úklid veřejných prostranství, odklízení trosek a zprůchodnění komunikací. Za drobnou výplatu můžete zaměstnávat stovky až tisíce lidí, pro které je to také dobrá psychická motivace a podpora. V další fázi bude klíčové i provizorní zastřešení, protože se blíží sezóna monzunů a lidé potřebují mít střechu nad hlavou,“ dodal Marek Štys.

ADRA ČR uvolnila 400 tisíc korun na humanitární pomoc. V Káthmándú se nachází pobočka ADRA, jejíž pracovníci jsou již v terénu. V nejbližších hodinách za nimi dorazí i kolegové z pohotovostního týmu ADRA International.

Evakuace Čechů

České zastupitelské úřady evidují v Nepálu 194 českých občanů a snaží se všemi navázat kontakt. Zatím se nepodařilo zkontaktovat 34 z nich. Může to být i tím, že na mnoha místech nefunguje telefonické spojení a jsou poničené silnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možné evakuaci Čechů z Nepálu a situaci po ničivém zemětřesení mluvil před polednem středoevropského času velvyslanec ČR v Indii Miloslav Stašek

Podle posledních informací českých úřadů však mezi mrtvými žádný Čech není.

Podle velvyslance v Indii Miloslava Staška se zatím do Káthmándú podařilo dostat několik lidí, kteří pobývali v nepálských horách. Občanům, kteří chtějí co nejdříve z Nepálu odletět, české úřady pomůžou.

Již v sobotu odletěli z Káthmándú dva Češi, další skupina je připravena na pondělní odlet. Vše ale komplikuje opětovné uzavření mezinárodního letiště v Káthmándú.

Smrt pod Everestem

Zemětřesení v Nepálu postihlo i nejvyšší horu světa. Pod lavinou v základním táboře pod Mount Everestem zemřelo 18 lidí. Nepálským úřadům se také dlouho nedařilo spojit s horolezci ve vyšších nadmořských výškách.

V kempech nad základním táborem je podle nepálské horolezecké asociace aktuálně 100 lidí a všichni jsou na živu. První z nich se podařilo letecky dostat do Káthmandú.

Dostat se do údolí je ale velmi obtížné, protože zemětřesení a laviny zablokovaly ledopád, po kterém vede trasa na vrchol Everestu.

Lavina nejvíc postihla základní tábor, sesunul se na něj totiž led a kamení současně ze dvou vrcholů a některé části zcela zasypal sníh. 18 lidí pod lavinou zemřelo, 61 lidí vyvázlo se zraněním. Časně ráno k nim odletěla první helikoptéra, která všechny zraněné postupně evakuuje.

Dubnové počasí většinou horolezcům v Himálajích přeje a tak jich na celé hoře bylo podle nepálských úřadů celkem tisíc. Z toho většina pravděpodobně právě v základním táboře. Počty mrtvých a raněných tak nemusí být konečné.

Sami horolezci si tam vyrobili provizorní nemocnici, protože mezi nimi byli i lékaři. Pokud se však ke zraněným rychle nedostane pomoc, mrtvých může být víc.

Mezi mrtvými jsou hlavně turisté ze zahraničí, mimo jiné jeden člověk z vedení společnosti Google.

Otřesy byly cítit i v seismických stanicích v Česku

Podle seismologa z Geofyzikálního ústavu Akademie věd Aleše Špičáka, je v případě takto silných zemětřesení pravděpodobné, že přijdou další otřesy, i když o menší síle.

„Po tak silném zemětřesení nikdy nenastane v oblasti okamžitě klid na zlomových plochách a dochází k dalším zemětřesením. Většinou ta, jak tomu my říkáme, dotřesová série, žádné zemětřesení z nich by už nemělo dosáhnout obrovské síly 7,9 ze včerejška,“ vysvětlil.

„Ale ta zemětřesení o jeden stupeň té magnitudové stupnice menší bohužel bývají běžná a to je ten případ dnešního dopoledne,“ řekl seismolog Aleš Špičák.

„Po hlavním otřesu to trvalo 24 hodin, než přišel ten dnešní dopolední. Mezitím tam byly desítky zemětřesení natolik silných, řekněme 5 až 5,5, které zaznamenaly i seismické stanice na území České republiky a nedá se ani odhadnout, zda se série bude uklidňovat,“ doplnil Špičák.

České úřady nemají kontakt s 34 českými občany, kteří byli v době zemětřesení v Nepálu

Číst článek

ČRo, Jan Prokeš, pir, Marie Machytková, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme