Jak používat myčku ekonomicky? Přečtěte si, co radí odborníci

30. leden 2014
Šetřete s námi

Myčka nádobí oproti ručnímu mytí ušetří desítky litrů vody. Nejdražší na jejím provozu je spotřeba elektrické energie. Propočítejme náklady společně.

„Myčku nemáme. Sice bych ji chtěla, ale nevejde se do kuchyně,“ říká Markéta z Českých Budějovic v malé panelákové kuchyni, kde mají kvůli úspoře místa dřez jen s jednou vaničkou. Markéta přiznává, že proto myje nádobí pod tekoucí vodou.

„Když budete umývat nádobí průměrně třikrát denně pod tekoucí vodou, spotřebujete 120 litrů vody denně. Myčka spotřebuje okolo 11 nebo 12 litrů, záleží na modelu,“ popisuje Pavel Trnka z firmy Whirlpool. „Navíc je spočítáno, že když myjeme třikrát denně pod tekoucí vodou, strávíme u nádobí hodinu svého času,“ dodává další přednost myčky.

Čtěte také

Nádobí nepředmývejte. Myčka si s běžným znečištěním poradí

Náklady na provoz myčky podle něj výrazně nezvýší ani spotřeba elektrické energie. „Přenos teplé vody je dvojnásobně dražší než umývání v myčce, která má také nějakou spotřebu elektřiny,“ potvrzuje.

Před uložením nádobí do myčky ho prý ani nemusíte oplachovat. „Kdybychom nádobí předmývali, ztrácíme smysl úspory s myčkou, protože používáme tekoucí vodu. Běžné znečištění myčka umyje. Hrubé nečistoty zachytí filtr, takže ho stačí pak jen vyčistit,“ radí Pavel Trnka.

Jak používat myčku ekonomicky? „Je důležité ji zaplnit, abych neumýval jen poloviční náplň bez například polovičního programu. Výsledek mytí ovlivňují mycí ramena a rozmístění nádobí,“ popisuje René Kubaník z Electroluxu.

Čtěte také

Cenu mytí ovlivňují leštidla a speciální sůl

Gely a tablety jsou účinné při různé teplotě a podle toho je třeba zvolit program. „Myčka pak ví, že myje s tabletou, a dokáže pro ni uzpůsobit mycí proces. Tableta má totiž dvě vrstvy a ještě kuličku uvnitř, takže se nesmí rozpustit vše najednou,“ zmiňuje René Kubaník s tím, že u gelu je důležité správné dávkování.

Pro dobrý výsledek je nutné použít ještě leštidlo a speciální sůl. Ty také asi nejvýrazněji ovlivňují cenu mycího cyklu. Náklady na elektřinu jsou kolem čtyř korun, na vodu kolem koruny.

autor: zvl
Spustit audio