Spočítejte, jaké žárovky se vám vyplatí: LED, halogenové, nebo klasické?

7. únor 2014
Šetřete s námi

LED žárovky jsou oproti běžným více než stokrát dražší. Ušetří však 90 % elektřiny. Spočítejme společně, jestli se skutečně vyplatí.

„V dětském pokojíčku je rozsvíceno téměř pořád, a tak tam máme úsporné žárovky, ale v ložnici a kuchyni úsporné nemáme,“ popisuje Markéta. Z celkové spotřeby elektrické energie v domácnosti představují právě náklady na osvětlení až 15 %.

Můžeme si vybrat hned mezi několika druhy žárovek. Před jejich nákupem je důležité si uvědomit, kde je použijeme, jak často a dlouho budeme svítit. Měli bychom také přemýšlet o kvalitě osvětlení. „Index podání barev by měl být co nejvyšší, speciálně v kuchyni a koupelně,“ radí Zuzana Lisá z Pražské energetiky.

Halogenové žárovky jsou o 30 % úspornější a vydrží dvakrát déle. Jejich předností je jasné světlo, a proto se hodí hlavně k osvětlení pracovní plochy. Kompaktní zářivky jsou o 80 % úspornější než klasické. „Mají delší životnost a navíc poskytují rychlý náběh světelného zdroje,“ připomíná Jan Pavlů ze společnosti ČEZ.

Čtěte také

LED světla jsou o 85 až 90 % úspornější. Jejich cena sice začíná na 150 až 200 korunách, ale mají dlouhou životnost – až 45 tisíc hodin. Pokud žárovku používáme každý den asi dvě hodiny, její kupní cena se vrátí už v prvním roce.

Jaké žárovky se vám skutečně vyplatí?

„Máme doma třeba 60W žárovku, se kterou svítíme dvě hodiny denně. Za rok s ní spotřebujeme asi 190 korun, zatímco s LED žárovkou utratíme asi 32 korun za celý rok,“ vypočítává Jan Pavlů.

Do průměrného bytu pořídíte LED žárovky za 500 korun a spotřebujete elektřinu za asi 1 230 korun. Celkem tedy utratíte 1 730 korun. Na úsporné žárovky vydáte za stejné období 1 900 korun, za halogenové vydáte 6 500 korun a za klasické, pokud je seženete ve výprodeji, 7 060 korun.

autor: zvl
Spustit audio