Problém se závětí: jak zajistit, aby na majetek dětí nemohli jejich otcové?

23. září 2014
Žurnál servis

Poněkud netradiční problém řeší žena, která má dvě děti s různými tatínky. Ráda by zajistila, aby po její smrti – kdyby zemřela dříve, než děti dospějí – neměli k majetku potomků přístup jejich biologičtí otcové. Dala by přednost tomu, aby jej spravovala její matka nebo sestra, tedy babička či teta dětí. Jak toto právně zajistit? Ptali jsme se advokáta Pavla Krause z advokátní kanceláře Svejkovský, Kabelková a spol.

„Takovou podmínku v závěti uvést můžu, nicméně v této souvislosti je třeba si uvědomit, že rodiče mají právo a povinnost pečovat o majetek dítěte. A protože otcové budou zákonnými zástupci, mohou o majetek pečovat,“ vysvětluje advokát, že není možné závětí otcům zabránit v tom, aby do majetku svých dětí zasahovali. „Problém by mohl nastat například v případě, že by otcové dědictví odmítli. Proto se mi tato varianta nejeví jako výhodná,“ upřesňuje Kraus.

Čtěte také

Dalším řešením by mohlo být, aby tazatelka odkázala majetek své matce a sestře a zavázala je, aby ho po dosažení zletilosti postoupily dětem. Ani tento postup ale problém neřeší dokonale. „I v tomto případě by dětem zůstal neopominutelný podíl na dědictví, který by spravovali jejich otcové,“ vysvětluje advokát.

Ideální proto bude využít nástroj, který zavedl do českého práva nový občanský zákoník. „Řešením by byl svěřenský fond, vyčlenění majetku z vlastnictví zůstavitelky pro případ smrti, a to tak, že zůstavitelka svěří správci majetek k určitému účelu, a svěřenský správce se zaváže tento majetek držet a spravovat do doby zletilosti nezletilých dětí zůstavitelky,“ doporučuje Kraus.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio