Váš pozemek, na něm sousedova stavba: prodat mu ho nemusíte

24. září 2014
Žurnál servis

Zdědit pozemek může být výhra, ale také starost. To v případě, že se dozvíte, že na části vašeho pozemku má soused septik a nechce ani slyšet o tom, že by vám ho vrátil – chce ho koupit a tvrdí, že mu ho musíte prodat. Má pravdu?

„V zásadě pravdu nemá,“ vysvětluje advokát Ondřej Bultas z kanceláře Bultas Kvítková Kareta. I když občanský zákoník nově prosazuje zásadu, že by se neměla stavba oddělovat od pozemku, nefunguje to tak, jak by si soused představoval.

Záležet bude především na tom, jestli je septik na pozemku oprávněně, nebo ne. „Pokud soused umístil na cizí pozemek septik bez souhlasu majitele tohoto pozemku, jedná se o neoprávněnou stavbu a vlastnické právo k této stavbě nabude majitel pozemku,“ vysvětluje advokát. Neboli: pokud soused nemá na septik povolení, je to vlastně váš septik. „Soud může na návrh dotčeného vlastníka rozhodnout i o odstranění stavby,“ dodává právník.


Předkupní právo ovšem neznamená povinnost na výzvu vlastníka septiku pozemek prodat. Jedná se o situaci, kdy by vlastník pozemku chtěl pozemek prodat nějaké třetí osobě, měl nějakého zájemce o koupi, tak by musel nabídnout pozemek k prodeji vlastníku septiku na základě předkupního práva.

Jestliže soused postavil septik s povolením, má na pozemek pouze předkupní právo. Pokud se ho tedy rozhodnete prodat, musíte ho nejdříve nabídnout sousedovi. Až pokud by neměl zájem, můžete pozemek prodat někomu jinému.

Jestliže byste se chtěli souseda zbavit tím, že mu pozemek nabídnete za nesmyslně vysokou cenu, nejspíš narazíte. „Častým příkladem obcházení zákonného předkupního práva je nabídnutí pozemku či stavby předkupníkovi za nepřiměřeně vysokou cenu s tím, že ve skutečnosti vlastník plánuje pozemek prodat za cenu výrazně nižší,“ varuje advokát.

Standardní postup by tedy byl takový, že kdyby někdo chtěl váš pozemek koupit, vy ho za tutéž cenu nabídnete sousedovi; až pokud ho nekoupí, můžete ho – a to za tuto nebo vyšší cenu – prodat zájemci. „Jiná situace nastane, pokud chce vlastník pozemek prodat bezúplatně. V takovém případě je předkupník oprávněn vykoupit pozemek za obvyklou cenu. Ve většině případů se obvyklá cena zjišťuje znalecky,“ dodává Ondřej Bultas.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio