Změna příjmení dítěte: bez souhlasu otce to jde, ale komplikovaně

28. září 2014
Žurnál servis

Pokud matka chce změnit dítěti příjmení a otec s tím nesouhlasí, nejde to jen tak. Místo otce musí změnu posvětit soud, a ten posuzuje, zda je vůbec v zájmu dítěte, aby se mu příjmení měnilo.

Dotaz vycházel z příkladu rodiny, kde matka má s expartnerem dvě děti: starší se jmenuje po tatínkovi, u mladšího už žena otce neuvedla do rodného listu a jmenuje se po ní. Otec se o otcovství mladšího syna soudí, zároveň se ale dozvěděl, že matka chce změnit staršímu dítěti jméno tak, aby se jmenovalo stejně jako zbytek rodiny.

Změna příjmení je jednoduchý administrativní úkon – pokud ovšem souhlasí oba rodiče. A pokud otec nesouhlasí? „Matka se může obrátit na soud. Ten vydá rozhodnutí, které nahrazuje souhlas otce,“ popisuje úřední postup mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Soud nicméně posuzuje, jestli je změna příjmení v zájmu dítěte. A tady může matka narazit.

„Soud změnu příjmení nepovolí, jestliže by změna byla v rozporu s potřebami a zájmy nezletilého, naopak ji povolí, zejména jde-li o příjmení hanlivé nebo směšné, nebo je-li pro to vážný důvod. Pokud příjmení vašich dětí není hanlivé nebo směšné, návrh na soud by musel být skutečně pečlivě odůvodněn tak, aby soud mohl shledat existenci ‚vážného důvodu‘. Jestliže biologický otec na děti platí výživné a stýká se s nimi, soud v drtivé většině případů vážný důvod neshledá a rozhodnutí o nahrazení jeho souhlasu nevydá,“ uvádí k podobnému dotazu v internetové právní poradně advokátka JUDr. Lucie Štursová.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio