Dědictví jen pro jednoho z potomků: vydědění nestačí

8. říjen 2014
Žurnál servis

Na Radiožurnál se obrátil posluchač, který by si přál, aby jeho majetek zdědil jen jeden z jeho potomků. Chtěl se ujistit, jak to udělat, aby opravdu vše přešlo jen na syna. Odpovídal advokát Mgr. Pavel Říčka.

I když zákony umožňují potomka vydědit, k tomuto kroku nemůžete sáhnout jen tak. „Musíte mít zákonem stanovený důvod, a těmi jsou: neposkytuje vám potřebnou pomoc v nouzi, neprojevuje o vás opravdový zájem, byl odsouzen za trestný čin a vede nezřízený život, případně je tak zadlužený a chová se tak marnotratně, že by vaše jmění rozházel,“ vypočítává advokát.

Pokud byste tedy v závěti vydědili spořádaného potomka, a on se domáhal její neplatnosti, mohl by uspět; získal by tak nárok na zákonný podíl na dědictví. „V rámci dědického řízení probíhá jakási kontrola, jestli to vydědění bylo oprávněné,“ vysvětluje Říčka.


Co je výměnek (více viz §2707-2715 nového obč. zákoníku)
- Smlouvou o výměnku si vlastník nemovité věci vymiňuje v souvislosti s jejím převodem pro sebe nebo pro třetí osobu požitky, úkony nebo práva sloužící k zaopatření na dobu života nebo na dobu určitou a nabyvatel nemovité věci se zavazuje zaopatření poskytnout.
- I když to při zřízení výměnku nebylo ujednáno, přispěje osoba zavázaná k výměnku pomocnými úkony výměnkáři, který to nezbytně potřebuje v nemoci, při úrazu nebo v podobné nouzi.

Pokud chcete mít jistotu, jak bude s vaším majetkem naloženo, nejlepší bude, když vše vyřešíte už za svého života, například darováním majetku těm potomkům, kteří by ho měli podle vás mít. „Můžete si pro sebe samozřejmě zřídit nějaká věcná břemena, ať už je to výměnek, nebo nějaká jiná forma, která zajistí, že ten majetek do konce života budete užívat a nebudete mít žádné starosti,“ vysvětluje Říčka.

Konkrétně zřízení výměnku v domě, který člověk ještě před smrtí převedl na potomka, je poměrně dobrým zajištěním na stáří. „Mohu tam bydlet, syn se o mě musí starat, když jsem nemocen nebo mám úraz, a tak dále. Do dědického řízení po mé smrti pak spadne jenom to, co jsem já za svého života nerozdal,“ uzavírá advokát.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio