Stalking: Když začne stalker vyhledávat osobní kontakt, je to vážné

13. říjen 2014
Žurnál servis

Nebezpečné pronásledování neboli stalking už je v Česku několik let trestné. Psychický teror ovšem může být složité prokázat. Jak má postupovat žena, kterou stalkuje její bývalý přítel? A jakou ochranu jí může nabídnout policie? Ptali jsme se Petry Vitoušové, předsedkyně Bílého kruhu bezpečí (BKB).

V první řadě by se stalkovaná žena měla ujistit, že problém není jen v nedostatečné komunikaci. „Někdy to bývá porucha v komunikaci ve smyslu, že my jsme se s někým rozešli, ale ta druhá strana si to vysvětlila jinak,“ popisuje zkušenosti z praxe Vitoušová.

Pokud ovšem nejde o nedorozumění a opravdu jde o výhrůžné zprávy nebo e-maily, je na místě vyhledat odborníky. „Je možné zatelefonovat na linky pomoci, je možné vyhledat osobně některou z organizací, které už se věnují násilí ve fázi, kdy je avizované, ale ještě nedošlo k nějakému trestnému činu,“ doporučuje předsedkyně Bílého kruhu bezpečí.


Jakmile stalker začíná vyhledávat fyzickou blízkost, oslovuje svoji oběť nebo se pokouší o fyzický kontakt, pak to už jsou alarmující vysoce nebezpečné situace.

Stalkeři většinou k obtěžování a výhrůžkám používají techniku, která jim umožňuje se skrývat: posílají e-maily, textové zprávy, a to klidně ve dne i v noci. „Většina stalkerů je zbabělých,“ vysvětluje Vitoušová.

Pokud stalker přejde od korespondence k fyzickému pronásledování, je na místě vždy vyhledat pomoc, a případně ochranu. Je užitečné mít pohromadě důkazy o tom, jak stalking probíhal: e-maily, textové zprávy, svědectví, deník a podobně.


Nejhorší stalkeři jsou ti, kteří disponují časem a prostředky. Příkladem takového nebezpečného stalkera je nezaměstnaný člověk, který má peníze a auto; může tomu věnovat veškerou energii a je rychle mobilní.

Jako ochrana před stalkerem může někdy pomoci prostý útěk - například si vzít dovolenou a zmizet pachateli z dosahu. Pokud tento postup nezabere, může pomoci policie nebo výrok soudu.

„O stalkingu hovoříme v případě, kdy už došlo k takovým osmi až deseti útokům, a to pronásledování trvá čtyři až šest týdnů. Orgány činné v trestním řízení se případu mohou věnovat i tehdy, pokud by tam těch útoků bylo méně a trvalo to kratší dobu; ale tam by musela být vysoce nebezpečná výhrůžka,“ dodává předsedkyně BKB.

„I ve fázi, kdy třeba ještě není pachatel obviněn, policie nabízí možnost krátkodobé ochrany. Co se týká trestního řízení, je-li pachatel obviněn a je-li stíhán na svobodě, a opět pokud je rizikový a nebezpečný, lze přijmout krátkodobá předběžná opatření," popisuje Vitoušová, jak mohou oběti stalkingu pomoci policisté.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio