Alkoholika v rodině hlaste úřadům, pokud má v péči malé děti

21. leden 2015
Žurnál servis

Na linku Radiožurnálu se obrátila posluchačka kvůli problému své snachy s alkoholem. Šestnáctiletá vnučka naší posluchačky totiž situací velmi trpí, má i zdravotní problémy, a její matka se i přes pokus odvyknout k pití opět vrátila. Co v takové situaci dělat? ptala se naše posluchačka. O radu jsme požádali Moniku Vaňkovou, psycholožku Rodičovské linky.

Ta v první řadě radí, aby naše posluchačka byla své vnučce oporou. „Babička může podporovat vnučku v rámci jejich přirozeného vztahu, a spojit se i s dalšími lidmi z okolí nebo s příbuznými, aby nebyla na tu podporu sama,“ radí psycholožka.

Rady, jak postupovat v konkrétní situaci, pak poskytnou odborníci. „Na naší Rodičovské lince můžeme podrobně probrat konkrétní situaci a hledat, co bude nejlepší i pro vnučku. Samozřejmě se babička může obrátit i na odbor sociálně právní ochrany dětí, třeba i jen pro radu a pomoc – ne nutně s tím, že chce ohlásit, že se děje něco závažného,“ doporučuje Vaňková.

V zájmu vnučky doporučuje psycholožka i terapii. „Z hlasu babičky slyším obavy, že vnučka může být ohrožena v psychickém vývoji nebo mít psychosomatické problémy, takže bych doporučila i terapeutickou pomoc pro tu vnučku,“ radí Vaňková. A upozorňuje, že babička nezmiňuje vůbec otce dívky, svého syna, který by mohl také hrát důležitou roli.

V případě, že by dítě v péči alkoholika nebylo téměř dospělé, ale šlo by o kojence, batole nebo předškoláka, doporučuje psycholožka mnohem razantnější postup.


V regionech fungují specializované AT ambulance a AT poradny. Existuje i AT linka pro oblast závislosti na alkoholu a dalších látkách, funguje každý čtvrtek od 8 do 23 hodin, a tam je možné se obrátit telefonicky a i anonymně. Pomoc je možné hledat i na všeobecných linkách důvěry nebo na Rodičovské lince.

„Dítě, které se o sebe neumí postarat samo, může být ohroženo ve vývojových i životních potřebách, takže bych doporučila oznámit tuto situaci sociální pracovnici a spolupracovat s ní. Ona je povinna situaci prověřit, a zároveň hledat nejvhodnější řešení v zájmu konkrétního dítěte,“ radí jednoznačně Vaňková.

A co dělat v případě, že mám v rodině alkoholika, který si – na rozdíl od snachy naší posluchačky – problém vůbec nepřipouští a odmítá ho řešit? V první řadě je třeba komunikovat se členy nejužší rodiny člověka závislého na alkoholu, kteří důsledky situace zažívají na vlastní kůži, zdůrazňuje psycholožka.

„Je možné také hledat podporu i pro sebe – v každém kraji ČR existují pracoviště zaměřená na tuto problematiku, kde lidé najdou radu a podporu,“ dodává.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio