Bezkontaktní karta: Je bezpečná, nebo hrozí zneužití?

16. srpen 2015
Žurnál servis

„Máte bezkontaktní?“ Otázka, kterou při placení kartou dává stále víc prodejců. Banky totiž relativně nový typ karty svým klientům už běžně nabízejí. Výhoda je, že nemusíte zadávat PIN a zaplatíte v podstatě jen mávnutím ruky. Je to ale bezpečné? Žurnál servis se ptal Dalibora Chvátala, šéfredaktora serveru Měšec.cz.

I když před tím někteří odborníci varují, zákazníci se nemusejí bát, že by jim kartu někdo zneužil či okopíroval na dálku.


Bezkontaktně se nemusí platit jen kartou. Můžete si pořídit bezkontaktní nálepku, kterou přilepíte třeba na mobil, ale existují i bezkontaktní přívěšky, hodinky, nebo dokonce mobilní telefony se zabudovanými čipy pro bezkontaktní placení.

„Nelze zneužít bezkontaktní platební kartu tím, že vám někdo bude jezdit po tašce a doufat, že ta karta pípne, stejně jako by se řeklo, že vám kartu naskimuje třeba snímací zařízení ve dveřích. To je sci-fi,“ uklidňuje Chvátal.

Riziko zneužití samozřejmě existuje, ale je podobné jako u ostatních karet. „Když si tu kartu zkopírují a zneužijí ji k placení na druhém konci světa,“ popisuje zkušenost, kterou udělala řada lidí po použití „nabouraného“ bankomatu nebo úniku dat o kartách.

Čtěte také

Chvátal osobně tvrdí, že se nebojí ani toho, kdyby mu bezkontaktní kartu někdo ukradl – v takovém případě totiž může zloděj menší částky platit bez zadávání PINu.

„Riziko je podobné jako u možnosti, že někdo bude nakupovat penězi z mé peněženky, když ji najde. Pachatel nicméně brzy narazí na limity v podobě počtu transakcí, případně souhrnného limitu. Navíc, zisk z takové trestné činnosti je minimální, v řádu stokorun, zatímco rizika plynoucí z odhalení jsou značná,“ vysvětluje šéfredaktor.

Pokud chce člověk omezit rizika, spojená s použitím karty, měl by především mít nastavený limit, při kterém už platební terminál vyžaduje zadání PINu. „Obvykle to bývá pět set korun,“ říká Chvátal.

Některé banky nicméně umožňují snížit tento limit na nulu, nebo omezit počet plateb, které je možné bez autentizace kódem zadat: například aby každá třetí transakce bez ohledu na výši vyžadovala PIN. Možnosti nastavení je ovšem třeba probrat konkrétně s bankou; mezi jednotlivými ústavy se liší.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio