Bydlíte v přízemí? Nevadí, stavbu výtahu zaplatíte taky

12. červenec 2015
Žurnál servis

Na Žurnál servis se obrátila posluchačka s prosbou o radu pro svou kamarádku. Ta žije v přízemí bytového domu, v němž se bude stavět nový výtah. Na konstrukci výtahu přitom má nezanedbatelnou částkou 600 korun přispívat i ona – ačkoli jí samotné užívání domu nijak neusnadní. Je to v pořádku, že i obyvatel přízemí musí na zdviž přispět? Ptali jsme se advokátky Radky Chlebcové, která se na tuto problematiku specializuje.

Bohužel, právnička nemá pro naši posluchačku dobrou zprávu: její přítelkyně za výtah opravdu platit musí.

„Náklady na výtah se řadí mezi tzv. náklady na služby, které se rozúčtovávají podle zákona č. 67/2013 Sb. O způsobu rozúčtování má rozhodnout společenství vlastníků jednotek (SVJ), a to většinou podle svých stanov, popřípadě ji má ujednat společenství vlastníků s 2/3 nájemců v domě. Pokud se tak nestane, náklady na provoz výtahu se rozúčtovávají podle osob rozhodných pro vyúčtování (tedy osob bydlících v bytě po dobu delší 2 měsíců v roce). Zákon tedy nepředpokládá, že osoby bydlící v přízemí se na těchto nákladech nebudou podílet,“ vysvětluje Chlebcová.

Pokud by naše posluchačka náklady na výstavbu výtahu platit nechtěla, sama toho nedosáhne. Pomoci jí nicméně mohou ostatní majitelé bytů: museli by si odhlasovat, že na výtah například obyvatelé přízemí platit nebudou.


Případná změna způsobu rozúčtování se uplatní až od následujícího rozúčtovacího období.

„Je možné navrhnout shromáždění SVJ, aby rozhodlo o způsobu rozúčtování nákladů na výtah. Paní však bude potřebovat podporu členů SVJ, a to konkrétně většiny, kterou si SVJ určilo ve svých stanovách,“ popisuje advokátka.

A může člověk udělat něco pro to, aby se do podobné situace nedostal? Tedy pokud bydlí v přízemí a čeká se, že se v domě bude stavět výtah – je možné „preventivně“ požadovat například při zakládání SVJ, tedy při schvalování stanov, že „my zdola“ ho platit nebudeme?

Advokátka se domnívá, že tlačit podobnou podmínku do stanov není vhodné. „Úprava rozúčtování jde dle mého názoru nad rámec stanov, a měla by být spíše řešena ve vnitřních předpisech SVJ. Doporučuji proto myslet na úpravu rozúčtování ve chvíli, kdy se přijímají právě vnitřní předpisy,“ radí Chlebcová.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio