Chcete diplom s novým jménem? Nedostanete ho

22. srpen 2015
Žurnál servis

Žurnál servis radil v netradiční záležitosti posluchačce, která má problém se svým vysokoškolským diplomem. Kvůli špatným vztahům v rodině si nechala změnit příjmení, ovšem na dokladech o vzdělání má stále svoje původní jméno – a vzhledem k tomu, že je svobodná, musí často vysvětlovat, proč se nejmenuje stejně jako na diplomu, což jí není vůbec příjemné. Proto požádala svou vysokou školu, jestli by jí nemohla vydat nový diplom s novým jménem – dozvěděla se ale, že to nejde. Je to opravdu tak? Odpovídal nám docent Jakub Fischer, předseda Rady vysokých škol a prorektor Vysoké školy ekonomické.

Na jeho alma mater se diplomy se změněnými jmény nevydávají. „Na VŠE se žadateli doporučujeme, aby k diplomu přikládal rozhodnutí příslušného správního úřadu o povolení změny jména/příjmení – toto většinou naše škola praktikovala a praktikuje z důvodu absence úpravy této problematiky,“ vysvětluje Fischer.


Jak postupovat, pokud si chcete změnit jméno, se dočtete zde.

On sám nemá přehled o tom, jaká je úprava na ostatních vysokých školách, ale vysokoškolský zákon tuto situaci neřeší. Podobnou věc řeší legislativa týkající se školského zákona – ten ale upravuje studium na školách nižších stupňů a nikoli na vysokých školách a univerzitách.

„Vyhláška doplňující školský zákon umožňuje vydat stejnopis z důvodu změny jména, příjmení či rodného čísla se jménem, příjmením a rodným číslem platným ke dni vydání stejnopisu. Ale vzhledem k tomu, že dosud nebylo vydáno žádné závazné stanovisko či rozhodnutí, zda je možné postupovat obdobně i v oblasti upravované vysokoškolským zákonem, VŠE tento postup nepraktikuje,“ vysvětluje předseda Rady vysokých škol.

Pokud naše posluchačka považuje svůj problém za opravdu závažný, může se pokusit v tomto smyslu „zatlačit“ na změnu legislativy. Nejlépe přes organizaci, která hájí zájmy studentů při jednání s ministerstvem školství a dalšími úřady.

„Posluchačce doporučuji obrátit se s tímto požadavkem na Studentskou komoru Rady vysokých škol, která je národní studentskou reprezentací, může věc projednat a podat případný námět na změnu legislativy,“ radí Fischer.

Čtěte také

Mnohem častěji než absolventi se změněným jménem se na vysoké školy obracejí zmatkáři a smolaři, který svůj diplom ztratili nebo o něj přišli a potřebují nový doklad o absolvovaném vzdělání. „Žadatel v takovém případě může od školy obdržet druhopis s vahou originálu. Na VŠE za to vybíráme administrativní poplatek ve výši 500 Kč,“ uzavírá prorektor VŠE.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio