Chcete si brát hypotéku? Kontokorent a kreditka vám mohou uškodit

1. srpen 2015
Žurnál servis

Když si chcete půjčit peníze na koupi bytu nebo domu, musíte počítat s tím, že si banka pořádně prověří vaši schopnost splácet. Cestu k půjčce, kterou potřebujete, vám přitom mohou zkomplikovat i zdánlivé maličkosti. Podrobněji jsme se tomuto tématu věnovali s Petrou Dlouhou, redaktorkou serveru Peníze.cz.

Dobrá zpráva je, že ne každá banka automaticky počítá s tím, že kreditní limit – který máte třeba jen pro jistotu – chcete kompletně vyčerpat.

„Některé se zajímají jen o to, jestli kontokorent a kreditku řádně splácíme a jestli na nich máme limit nastavený rozumně. Jiné banky při posuzování žádosti o hypotéku započítají do našich měsíčních výdajů určité procento z nastaveného limitu na kreditní kartě nebo kontokorentu,“ vysvětluje Dlouhá.

To, že žadatel má založený úvěrový produkt, může mít při žádosti o hypotéku zásadní vliv. „V očích banky to může snížit naši bonitu a vést k tomu, že dosáhneme na nižší hypotéku, než potřebujeme, nebo že na ni v krajním případě nedosáhneme vůbec,“ upozorňuje redaktorka.


Co ještě snižuje bonitu
- jiné úvěry
- ručení za úvěr někoho jiného
- záznam v registru dlužníků (i kdyby vznikl zapomnětlivostí a kvůli pár stokorunám)- zaměstnání ve zkušební době, ve výpovědní lhůtě, první rok na dobu určitou
- vysoký paušál u živnostníka či podnikatele (pokud uplatní 60%, má v daňovém přiznání nízké příjmy)

Pokud víte, že chcete žádat o hypotéku, můžete samozřejmě svoje šance na přiznání půjčky zvýšit. Především tím, že se nepotřebných úvěrových produktů zabvíte.

„Když máte kreditní kartu nebo kontokorent, které nutně nepotřebujete, vyplatí se je před tím, než budete žádat o hypotéku, zrušit – nebo alespoň snížit jejich limit. Živnostníkovi či podnikateli zase pomůže, když rok nebo dva před žádostí neuplatňuje v daňovém přiznání výdaje paušálem, a tudíž si tolik nesnižuje základ daně,“ radí Dlouhá.

Můžete si také vypomoci ručitelem, který se za půjčku zaručí, nebo o ni požádá spolu s vámi jako spolužadatel. Je třeba nicméně vědět, že pokud by bylo potřeba ručitele ze závazku uvolnit, nemusí to být vůbec snadné.

Čtěte také

Nicméně i pokud nejste na žádost o hypotéku správně „připraveni“, může být situace řešitelná. „Vyplatí se najít si dobrého finančního poradce, který se orientuje na trhu, zná parametry a podmínky hypoték u jednotlivých bank a poradí s tím, u které banky by byla pro daného člověka šance na získání hypotéky největší,“ uzavírá redaktorka.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio