Co s vykoledovanými vejci a čokoládami? RECEPTY

6. duben 2015
Žurnál servis

Po Velikonoční koledě řeší řada hospodyněk každoročně stejný problém: co s nimi? Tucet vajec natvrdo, to není dávka, kterou by běžná rodina snědla k svačině… proto si v dnešním Žurnál servisu poradíme, jak netradičně využít vejce, která vám domů donesou koledníci. O radu jsme požádali Janu Vašákovou, šéfredaktorku časopisu F.O.O.D.

Podělila se s námi o dva recepty, které v časopise vyzkoušeli pro svoje čtenářky a čtenáře.

Gratinovaná vejce


SUROVINY pro 4 osoby
4 natvrdo uvařená vejce
2 lžíce másla
800 g čerstvého špenátu
50-60 g ementálu
100 g ricotty
muškátový oříšek
sůl a pepř
2 lžíce parmazánu
máslo na vymazání formy
OMÁČKA
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
175 ml smetany 12%
muškátový oříšek
sůl a bílý pepř

„V časopise FOOD Velikonoční speciál přinášíme pár tipů, co s vejci z koledy. Mezi mé nejoblíbenější patří Gratinovaná vejce. Ačkoliv se na první pohled může zdát složitý, jeho příprava je jednoduchá,“ popisuje Jana Vašáková.

Příprava gratinovaných vajec zabere asi 25 minut.

Postup je následující: „Troubu zapněte na 220°C. Na másle spařte špenát a nasekejte ho nahrubo. Smíchejte s ementálem, ricottou a dochuťte kořením. V pánvi rozehřejte máslo, zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku, do které zašlehejte smetanu. Když omáčka zhoustne, okořeňte ji,“ popisuje šéfredaktorka.

Pak už je na řadě gratinování. „Formu vymažte tukem. Na špenát naklaďte řezem dolů poloviny vajec a polijte bešamelem. Posypte parmazánem a dejte to trouby na pár minut zapéct,“ uzavírá Vašáková.

Snadné Míša řezy z čokoládových figurek


SUROVINY
6 lžic polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 lžíce kakaa
75 g čokoládových postaviček
6 vajec
5 lžic krupicového cukru
3 lžíce oleje
500 g měkkého tvarohu
200 g másla
80 g moučkového cukru
150 g čokoládových postaviček na ozdobu
tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Kromě vajíček děti často donesou i větší množství čokoládových figurek, zajíčků nebo kuřátek - a kdyby je všechny snědly, je bolebřich zaručen. Proto jsme poprosili i o recept na zužitkování vykoledované čokolády.

Poté, co se suroviny ohřejí na pokojovou teplotu, je potřeba si připravit těsto.

„Troubu zapněte na 180°C. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a kakaem, čokoládové figurky do těsta rozpusťte ve vodní láznia nechte zchladnout. Z bílků vyšlehejte sníh a do něj zašlehejte cukr, žloutky, olej, mouku a rozpuštěnou čokoládu. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte na 17 až 20 minut péct do vyhřáté trouby,“ popisuje šéfredaktorka.

Na těsto přijdou ještě další dvě vrstvy: tvaroh a rozpuštěný zbytek čokoládových figurek. „Mezitím vyšlehejte tvaroh s měkkým máslem a moučkovým cukrem. Vychladlý korpus potřete tvarohovým krémem a ozdobte rozpuštěnou čokoládou,“ uzavírá Vašáková.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio