Exekuci si můžete „zlevnit“. Musíte ale mít hotovost

16. říjen 2014
Žurnál servis

Na linku Radiožurnálu se obrátil posluchač se svou zkušeností s exekucí. Exekutor se pokusil zvýšit si „výdělek“ tím, že uměle navyšoval svoje náklady. Podle Daniela Hůleho, vedoucího programů Kariérního a Dluhového poradenství Člověka v tísni, je ale tento jev po zavedení jiného účtování odměn pro exekutora mnohem vzácnější. Člověk naopak může sám odměnu exekutora snížit.

Podle zkušeností Daniela Hůleho jsou v posledních dvou letech chování exekutorských úřadů hodně zlepšilo. Pomohla k tomu i změna předpisů. „Dneska už si exekutoři mohou nárokovat cestovné jen v rámci jednoho kraje, byť vymáhají pohledávku na druhém konci republiky,“ vysvětlil.


Z celkového počtu 155 exekutorských úřadů několik, dejme tomu tak 10 až 15 úřadů, pořád hledá cesty, jak navýšit svoje náklady, které budou požadovat po dlužníkovi. Ale nutno říci, že v poslední době - a nejenom v důsledku změny legislativy - se praxe exekutorských úřadů zlepšuje.

„Fixlovat“ s výší nákladů se dnes už exekutorům také většinou nevyplácí. „V rámci exekučního řízení člověk hradí tři platby. Jedna je za to, že si věřitel najme advokáta, druhá platba je odměna exekutora, ta se odvíjí od výše pohledávky a nejméně je to 3000 korun, a pak jsou to náklady exekutora. Exekutor může náklady účtovat buďto paušálně, nebo dokladovat každou účtenku; u drobných dluhů dnes exekutor v naprosté většině případů vykazuje tu paušální částku,“ dodal Hůle.

Naopak pokud člověk na exekuci zareaguje rychle, může odměnu pro exekutora výrazně snížit. „Pokud dlužník uhradí svůj dluh ve lhůtě 30 dnů od výzvy exekutora, tak se mu sníží náklady i odměna, které musí zaplatit exekutorovi,“ popisuje Hůle.

Problém ovšem je, že člověk, který čelí exekuci, má obvykle zablokované účty. „Příklad: Dlužník, na účtě má dvacet tisíc a musí uhradit v exekuci deset tisíc. Pokud on nemá těch necelých deset tisíc v hotovosti, byť je má na tom účtu, bohužel nemůže využít tu třicetidenní lhůtu,“ varuje odborník.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio