Hluční sousedé: Když se nedomluvíte, musíte k soudu

17. prosinec 2014
Žurnál servis

Na Žurnál servis se obrátila posluchačka, kterou trápí hluk. Bydlí v panelovém domě, jehož byty jsou v osobním vlastnictví, a obyvatelé bytu nad ní mají hlučné dítě – večer třeba až do půlnoci si jejich potomek dribluje míčem a provozuje další hlasité aktivity. O víkendu sousedi hlučí třeba už od šesti ráno. Posluchačku zajímá, jestli se může rušení ze strany sousedů nějak bránit. Odpovídala advokátka Radka Chlebcová.

Hned na úvod je třeba říci, že možností příliš není – předpisy nařizují ticho pouze na noc. „Posluchačka má právo na to, aby sousedé dodržovali noční klid. Podle zákona o přestupcích je stanoven na dobu od 22. večer do 6. hodiny ráno. Konkrétní přesná definice hluku však stanovena není. Při jeho vymezení by se mělo přihlížet k hluku, který se běžně se vyskytuje na daném místě: běžné užívání bytů, běžný hovor, běžné štěkání psa a tak dále,“ vysvětluje právnička.

Pokud by sousedé nadměrně hlučeli i v noci – a pokud by posluchačka chtěla jít do konfliktu – může zavolat policii. „Tím získá oficiální záznam dokládající rušení nočního klidu,“ radí advokátka.

Na to, aby v bytě bylo ticho během dne, žádné předpisy nejsou. Posluchačka by musela souseda žalovat, aby se zdržel jednání, které ji obtěžuje. „V tomto případě však bude muset posluchačka prokázat, že hluk je skutečně nad míru přiměřenou poměrům, například výpovědí svědků nebo tím, že si nechá zpracovat znalecký posudek,“ popisuje Chlebcová.


Řešila jsem podobný problém. Sousedku ve spodním patře velmi rušila chůze na podpatcích, která se rozléhala z horního bytu. Věc ale vyřešila prostá domluva: obyvatelka horního bytu přestala chodit doma v lodičkách. Jistěže stále bylo leccos slyšet, ale projevila se dobrá vůle na obou stranách a nejnepříjemnější zvuky zmizely.

V případech, kdy si sousedi stěžují na hluk, ale často ani nejde o zlou vůli nebo o extrémní chování. V panelových domech, zejména na plovoucích podlahách nebo dlažbě, se totiž zvuky velmi dobře nesou – a tak člověk často i běžnými aktivitami může mučit svoje sousedy.

Na druhou stranu, stát se může i to, že podlaha je špatně udělaná, a tak nese zvuky více, než povolují stavební normy. To ovšem posluchačka je tak nezjistí.

„Posluchačka se může podívat do stanov společenství vlastníků jednotek, zda neobsahují obecnou povinnost členů SVJ zdržet se jednání, jímž by ztížili užívání jednotky ostatním členům společenství. Pokud ano, je možné na shromáždění SVJ vznést podnět k projednání tohoto bodu. Měla by ovšem vědět, že SVJ nemůže vlastníka donutit k tomu, aby se polepšil, ani samo zajistit opravu podlahy,“ vysvětluje advokátka.

Pokud by se tedy soused i přes apel společenství neztišil, musela by posluchačka opět nachystat zdržovací žalobu. „Paní opět zbývá pouze možnost obrátit se na soud,“ potvrzuje Chlebcová.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio