Invalidní a vdovský důchod můžete pobírat i při rodičovské

23. srpen 2015
Žurnál servis

Žurnál servis radil ženě, která se chystá na mateřskou dovolenou, přitom ale pobírá vdovský a invalidní důchod. Ptala se, jestli je možné dostávat od státu tyto dávky současně s podporou pro rodiče. Odpovídal mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň.

Pro maminku měl mluvčí dobré zprávy: dávky je možné pobírat současně.

„Maminka může pobírat souběžně peněžitou pomoc v mateřství (tzv. mateřskou) a invalidní i vdovský důchod,“ konstatuje Habáň a dodává, že samozřejmě žena musí splnit nárok na přiznání mateřské.

„Hlavní podmínkou je především účast na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech,“ připomíná Habáň.


Do doby účasti na nemocenském pojištění pro nárok na PPM se započítává i doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno.

Dobou pojištění se typicky rozumí trvání zaměstnání nebo samostatná výdělečná činnost, při níž si žena dobrovolně platí nemocenské pojištění; žena přitom musí být nemocensky pojištěná ke dni nástuou na mateřskou, nebo být v ochranné lhůtě 180 dní od skončení pojištění (např. od ukončení pracovního poměru) - podrobněji viz web ČSSZ.

Stejně tak se dá s důchody kombinovat i rodičovský příspěvek – teda dávka, kterou ženy typicky pobírají od cca půl roku věku dítěte. „Je to možné. Stejně jako se dá kombinovat pobírání rodičovského příspěvku a výkon výdělečné činnosti, tedy že maminka nebo tatínek mohou souběžně vydělávat, aniž by ztratili nárok na rodičovský příspěvek,“ vysvětluje mluvčí.

Důležité ovšem je, aby matka zajistila dítěti celodenní péči – a to minimálně do dvou let věku dítěte. Od tohoto věku už může dítě chodit bez omezení i do jeslí či školky.

Laicky si tedy shrňme: znamená to, že pokud žena pobírající důchody (invalidní, vdovský) zůstává doma s dítětem, dostává na od státu více, než žena, která chodila do práce a na důchod nárok nemá?

„Velmi zjednodušeně by se to dalo takto říci. Z hlediska nároku na rodičovský příspěvek platí, že příjem jak rodiče (maminky) bez invalidního důchodu, tak i s invalidním důchodem se nesleduje,“ vysvětluje Habáň, že stejně jako některé maminky mohou při pobírání rodičovského příspěvku bez omezení příjmu pracovat, jiné zase mohou pobírat důchod.

„Invalidní a vdovský důchod jsou dávky ze systému důchodového pojištění a řeší zcela odlišné sociální události než je těhotenství a mateřství – dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav a ztrátu živitele,“ uzavírá mluvčí.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio